Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 22:42

  FT: Η κόντρα Ιταλίας - ΕΕ έχει ομοιότητες με την ελληνική κρίση χρέους

  FT: Η κόντρα Ιταλίας - ΕΕ έχει ομοιότητες με την ελληνική κρίση χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, φέρνει μνήμες της κόντρας που είχε ξεσπάσει το 2015 μεταξύ της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, γράφει σε άρθρο της στους Financial Times, η Isabelle Mateos y Lago, υψηλόβαθμο στέλεχος της BlackRock και πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

  Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στην Ιταλία, δείχνει ότι σχεδιάζουν να υιοθετήσουν και σε αυτή την περίπτωση παρόμοια προσέγγιση: να παρακολουθούν αμετακίνητοι τους λαϊκιστές και να περιμένουν μέχρι να γίνουν αφόρητες οι πιέσεις από τις αγορές. 

  "Φυσικά", γράφει η ίδια, "η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Με τα ελλείμματα που είχε η Ελλάδα το 2015, η χώρα ξεκάθαρα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Εν αντιθέσει, η Ιταλία, έχει πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επομένως η πίεση των αγορών θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο έως ότου γίνει πολύ έντονη". 

  Επιπλέον, το ποσοστό των Ιταλών που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ευρωζώνη είναι χαμηλότερο απ' ότι στην Ελλάδα και η Ιταλία έχει καθαρή συνεισφορά στην προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως οποιαδήποτε απειλή για αποχώρηση από το ευρώ θα είναι πιο αξιόπιστη απ' ότι στην περίπτωση της Ελλάδας. 

  Επίσης, η Ιταλία έχει 10 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από το ελληνικό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διάσωσή της, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό, αναφέρει η αρθρογράφος, ωστόσο συμπληρώνει ότι στην περίπτωση της Ιταλίας ένα πακέτο διάσωσης που μισο-λύνει το πρόβλημα αφήνει πολύ μεγάλο βάρος που θα πρέπει να σηκωθεί στο μέλλον. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων