Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 11:46

  Airbnb: Αντιμέτωπη με τις φορολογικές αρχές σε δεκάδες χώρες

  Airbnb: Αντιμέτωπη με τις φορολογικές αρχές σε δεκάδες χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αντιμέτωπη με τις φορολογικές αρχές, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης βρίσκεται η Airbnb σε δεκάδες χώρες, προχωρώντας σε διαφορετικές συμφωνίες, ή "παραχωρήσεις", ανάλογα με την περίπτωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή". 

  Δανία: Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Δανία, η εταιρεία έχει συναινέσει να παράσχει η ίδια στις Αρχές τα στοιχεία των μισθώσεων που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της, ώστε να γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του σχετικού φόρου, χωρίς δηλαδή να επαφίεται στη… φορολογική συνείδηση των ιδιοκτητών. 

  Ελβετία: Τον προηγούμενο Μάιο το καντόνι της Γενεύης υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό, βάσει της οποίας η Airbnb θα συλλέγει η ίδια τον φόρο διανυκτέρευσης και θα τον καταβάλλει απευθείας στον δήμο. Αντίστοιχες συμφωνίες διαπραγματεύονται αυτήν την περίοδο κι άλλα καντόνια στη χώρα όπως η Βέρνη και η Νοσατέλ. 

  Κύπρος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 διαμερίσματα και εξοχικά εκμισθώνονται στο Διαδίκτυο, χωρίς κανέναν έλεγχο ή φορολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δυνητικά έσοδα που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα. Έτσι, πλέον, επιχειρείται κι εκεί η φορολόγηση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς, επί του παρόντος, η σχετική δραστηριότητα είναι αφορολόγητη. 

  Ισπανία: Στη Βαρκελώνη, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την Airbnb παγκοσμίως, η "μάχη" των Αρχών καλά κρατεί. Το δημοτικό συμβούλιο λάνσαρε πριν από λίγες εβδομάδες μια νέα διαδικτυακή καμπάνια, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προειδοποιήσει τους ξένους επισκέπτες να φροντίσουν να διασφαλίσουν ότι το κατάλυμα στο οποίο θα φιλοξενηθούν είναι αδειοδοτημένο. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους πολίτες της πόλης να αναφέρουν στις αρχές τα ακίνητα εκείνα που πιστεύουν ότι εκμισθώνονται παράνομα. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έχει επιβάλει περιορισμούς στην καταχώριση ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. Συγκεκριμένα, μόλις 9.600 διαμερίσματα έχουν σχετική άδεια και από το 2014 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες, επιχειρώντας έτσι να τεθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να καταχωρισθούν μέσω Airbnb και συναφών πλατφορμών. Μάλιστα ήδη πάνω από 2.000 διαμερίσματα που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, έχουν διακόψει τη σχετική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Καθημερινή. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ