Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 14:54

  Η Ισπανία αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι

  Η Ισπανία αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Ισπανία απέφυγε να συγκλίνει στη γραμμή της ΕΕ, που τηρεί αυστηρά επικριτική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η Μαδρίτη, εκφράζει μεν τη "θλίψη" της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αλλά αποδέχεται στην ανάλυσή της τις πληροφορίες της Σαουδαραβικής εισαγγελίας χωρίς να εκφράζει ανοικτά αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αντικρουόμενων εκδοχών που είχε διατυπώσει από την αρχή το Ριάντ, όπως κάνουν στη δική τους κοινή ανακοίνωση οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Επίσης, η Ισπανία δεν δεσμεύεται να σταματήσει -τουλάχιστον προς ώρα- τη λίαν κερδοφόρα πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ένα μέτρο που ανακοίνωσε η Γερμανία, όχι όμως και οι άλλοι δύο συνυπογράφουσες το ανακοινωθέν χώρες.

  Η ΕΕ απάντησε με άνισο τρόπο στο ενοχλητικό επεισόδιο της απαγωγής και δολοφονίας του Κασόγι στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από το ανακοινωθέν, που συνέταξαν και διένειμαν οι τρεις χώρες -η Ισπανία δεν είχε προσκληθεί να συμπράξει- η επικεφαλής της eυρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέδωσε κι εκείνη το Σάββατο ένα ανακοινωθέν για να καταδικάσει το γεγονός, αξιώνοντας "μία αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που θα χύσει φως στις συνθήκες" του θανάτου αυτού.

  Η ισπανική ανακοίνωση, που εκδόθηκε λίγες ώρες κατόπιν, αρκείται στο να υπογραμμίσει το μήνυμα του ΟΗΕ, που ζητεί να "λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτών των πράξεων, έπειτα από μία εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα".

  Είναι πολύ πιθανό οι όλο και αυξανόμενες ενδείξεις για την άμεση εμπλοκή του Σαουδαραβικού καθεστώτος στον θάνατο του Κασόγκι θα δημιουργήσει επιπλοκές στις πωλήσεις ισπανικών όπλων στο Ριάντ. Η απόφαση της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες να μην πωληθούν τον περασμένο μήνα 400 βόμβες ακρίβειας, βάσει της υποψίας ότι αυτές έμελλαν να χρησιμοποιηθούν στους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, προκάλεσε την κυβερνητική παρέμβαση που επέτρεψε την συμφωνία. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση ήταν ο φόβος μήπως η Σαουδική Αραβία ακυρώσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο (1,8 δισ. ευρώ) για την κατασκευή πολεμικών κορβετών από τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia.

  Οι προνομιούχες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -τελευταίο παράδειγμα το τραίνο μεγάλης ταχύτητας AVE στη Μέκκα, που εγκαινιάσθηκε μέσα στον τρέχοντα μήνα και είχε ανατεθεί σε έναν ισπανο-σαουδαραβικό όμιλο έναντι 6,7 δισ. ευρώ το 2011- επιβάλλουν στη Μαδρίτη να τηρεί μια επιφυλακτική στάση. Απεναντίας, η Γερμανία που πωλεί λιγότερα όπλα έχει μεγαλύτερη ελευθερία αποφάσεων και κινήσεων. Οι ΜΚΟ που επικρίνουν την αδιάκριτη πώληση οπλικού υλικού στο Ριάντ έχουν καλέσει την Ισπανία να παραλύσει προληπτικά τις αντίστοιχες εμπορικές σχέσεις. Η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτήν την προοπτική, υποστηρίζοντας πως κάθε εμπορική συναλλαγή "αναλύεται κατά περίπτωση".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων