Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Οκτ-2018 15:51

  Γερμανία-Έσσεν: Έρχεται μεγαλύτερος πολιτικός σεισμός την 28η Οκτωβρίου

  Γερμανία-Έσσεν: Έρχεται μεγαλύτερος πολιτικός σεισμός την 28η Οκτωβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ακόμα ένας, μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, πολιτικός "σεισμός” περιμένει τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη την Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

  Ο λόγος για τις εκλογές στο κρατίδιο του Έσσεν, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μόλις δύο εβδομάδες μετά τις βαυαρικές (σ.σ. 14/10), τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν την δραματική μείωση του CSU και του SPD και άνοδο των Πρασίνων και του ακροδεξιού AfD.

  Δημοσκοπήσεις, οι οποίες ήλθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας (ZDF -Politikbarometer), δείχνουν ότι το κόμμα των Πρασίνων (Greunen) κερδίζει το 22% της επιρροής των κατοίκων του Έσσεν, όπου βρίσκεται η χρηματιστηριακή πρωτεύουσα της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη (αν και πρωτεύουσα του είναι το Βιζμπάντεν).

  Πρόκειται όχι μόνο για ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο έλαβε το εν λόγω κόμμα (σ.σ. Πράσινοι) στις προηγούμενες εκλογές (σ.σ έλαβε 11% το 2013), αλλά για το μεγαλύτερο που κερδίζει δημοσκοπικά την τελευταία περίοδο, όχι μόνο στο Έσσεν, αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

  Τομή στην παραπέρα ανοδική πορεία των Πρασίνων ήταν το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα τους στις βαυαρικές εκλογές.

  Έτσι, ενώ πριν τις εκλογές στη Βαυαρία, οι Πράσινοι στο Έσσεν κέρδιζαν (σ.σ. στις Δημοσκοπήσεις)18%, αμέσως μετά τις Βαυαρικές εκλογές, εκτινάχθηκαν στο 22%.

  Στο ίδιο μεσοδιάστημα, το κόμμα της Μέρκελ, η CDU, έπεσε από το 29% στο 26%.

  Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει 38,3%. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο Έσσεν συγκυβερνούν από το 2013 CDU και Πράσινοι.

  Παρόλα αυτά, η CDU καταρρέει, κρατώντας με δυσκολία πλέον την 1η θέση, ενώ οι Πράσινοι καλπάζουν, διεκδικώντας την πρωτιά!

  Τεράστια είναι και η πτώση του άλλου εταίρου της CDU στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, δηλαδή του SPD, το οποίο πέφτει στο 20% έναντι 30% που έλαβε στις κάλπες πριν πέντε χρόνια. Το SPD φαίνεται να αποτυγχάνει παταγωδώς να έχει οποιοδήποτε πολιτικό κέρδος από τη συγκυβέρνηση CDU-Πρασίνων.

  Προκειμένου να σταματήσει, η κατρακύλα του SPD, ο ΥΠΟΙΚ και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Όλαφ Σολτς προχωρά ταχύτατα την πρωτοβουλία του (μαζί με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Μακρόν) για τη σύσταση ενός Ευρωπαικού Ταμείου Σταθεροποίησης της Ανεργίας, με στόχο να τεθεί στο Eurogroup της 3ης /12/2018 αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης/12/2018...

  Στην αντίθετη πλευρά του γερμανικού πολιτικού φάσματος, σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι το ακροδεξιό AfD, το οποίο, κατά το προηγούμενο διάστημα, είχε επιδείξει μία συνεχή ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις (πανενθικά και στο Έσσεν), δείχνει πλέον μία "κόπωση”, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις βαυαρικές εκλογές, προκαλώντας ανακούφιση στο μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πολιτικού κόσμου.

  Πλέον είναι σαφές σε όλους στη Γερμανία, ότι οι εκλογές στο Έσσεν σε δέκα μέρες από σήμερα, είναι σημαντικότερες σε σχέση με εκείνες στη Βαυαρία, όπως είχε τονίσει το Capital.gr.

  Και αυτό όχι γιατί απλώς οι εκλογές στο Έσσεν έπονται εκείνων της Βαυαρίας και, μάλιστα, θα δείξουν παρόμοια αποτελέσματα. Είναι σημαντικότερες γιατί :

  - Πρώτα, απ΄όλα τα αποτελέσματα στο Έσσεν είναι πολύ πιθανόν πλέον να είναι μην είναι καθόλου "παρόμοια”. H γερμανική εφημερίδα Die Welt, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της ZDF, μιλά ήδη για μάχη στήθος με στήθος μεταξύ CDU και Πρασίνων. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται πρωτιά των Πρασίνων.

  - Κατά δεύτερον, στις εκλογές στο Έσσεν αναμετράται το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ (CDU) και όχι το τοπικό, "αδελφό" της κόμμα το CSU. Έτσι οι απώλειες τις οποίες θα υποστεί η CDU θα χρεωθούν στην Γερμανίδα καγκελάριο και προφανώς όχι στον ηγέτη της CSU, Χορστ Ζέεχοφερ (όπως συνέβη στις βαυαρικές κάλπες), ο οποίος βρίσκεται σε κόντρα με τη Καγκελάριο εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα, στελέχη της CDU μετά τις βαυαρικές κάλπες έσπευσαν να πετάξουν "σπόντες” σε βάρος του Ζέεχοφερ. Ο ίδιος πάντως, δεν παραιτήθηκε από την ηγεσία της CSU, αν και αυτό τον κάλεσε να κάνει η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα (και μάλιστα με έδρα το Μόναχο), Sueddeutsche Zeitung.

  - Κατά τρίτον, οι απώλειες του κόμματος της Μέρκελ στο Έσσεν ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από εκείνες της CSU στη Βαυαρία. Η CSU έχασε τελικά 10 μονάδες (από το 47% έπεσε στο 37%) ή το 1/4 των δυνάμεων της. Αντίθετα, η CDU φαίνεται να χάνει 12 μονάδες (από το 38% στο 26%), οι οποίες ξεπερνούν το 1/3 των δυνάμεων της.

  - Κατά τέταρτον, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις στο Έσσεν, η Μέρκελ θα έχει χρεωθεί διπλά την πτώση του κόμματος του Ζέεχοφερ. Και αυτό γιατί, μετά τις βαυαρικές κάλπες, η Μέρκελ - σύμφωνα με τη Welt - κατέστρωσε ένα "master plan” για να αποφύγει το κόμμα της τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα της CSU. Kάτι τέτοιο, φαίνεται, να μην φέρνει για την ώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα....

  - Kατά πέμπτον, είναι σημαντικό το ότι η CDU δεν χάνει πλέον μόνο από το ακροδεξιό AfD , αλλά από το προοδευτικό κεντρώο κόμμα των Πρασίνων. Με άλλα λόγια, η Μέρκελ φαίνεται να χάνει πλέον και τη μάχη του πολιτικού χώρου τον οποίο υπεράσπισε με απόλυτη προσήλωση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Καγκελαρίου. Αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το "Κέντρο” (Mitte).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ