Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Οκτ-2018 21:07

  Συνέχιση της σταδιακής αύξησης επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της Fed

  Συνέχιση της σταδιακής αύξησης επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.05

  Η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) θεωρούν ότι η πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί έως του σημείου που θα υπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού, όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ., που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

  Το ζήτημα του πόσο θα διαρκέσει η περιοριστική νομισματική πολιτική παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τα πρακτικά. Ορισμένοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ανάγκη "μιας περιόδου περιοριστικής πολιτικής", ενώ ένας αριθμός άλλων έκανε λόγο για "προσωρινή ανάγκη" περιοριστικών μέτρων στη νομισματική πολιτική.

  Από την άλλη πλευρά, μόνον δύο εκ των ανώτερων στελεχών της Fed δήλωσαν αντίθετοι στην περιοριστική πολιτική, στον βαθμό που "δεν υπάρχουν στοιχεία υπερθέρμανσης της οικονομίας και αυξανόμενου πληθωρισμού".

  Από τα πρακτικά δεν συνάγεται ποιο είναι το ποσοστιαίο όριο άνω του οποίου οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι θα υπάρξουν φαινόμενα επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

  Αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι ένα βασικό επιτόκιο της τάξης του 3% θα ήταν ένα μακροπρόθεσμα "ουδέτερο" επίπεδο επιτοκίων, το οποίο δεν θα επιτάχυνε την ανάπτυξη, αλλά και δεν θα επιβράδυνε την οικονομία.

  Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου υπερψηφίστηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed στα επίπεδα του 2% έως 2,25%, ενώ συμφωνήθηκε σταδιακή αύξησή του, γεγονός που προλειαίνει το έδαφος για μια νέα αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

  Η Fed έχει προδιαγράψει τρεις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου εντός του 2019, με τις χρηματαγορές ωστόσο να έχουν υπολογίσει στις σχετικές προβλέψεις τους μόνον μία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων