Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Οκτ-2018 19:25

  Άμεση Ανάλυση: Ταπείνωση CSU - "πασοκοποίηση" SPD στη Βαυαρία

  Άμεση Ανάλυση: Ταπείνωση CSU - "πασοκοποίηση" SPD στη Βαυαρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Βαρύτατη ήττα για τις δυνάμεις που σε ομοσπονδιακό επίπεδο συγκροτούν τον μεγάλο συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ σηματοδότησαν οι σημερινές εκλογές της Βαυαρίας, του δεύτερου μεγαλύτερου σε πληθυσμό ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.

  Το CSU (αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου στη Βαυαρία), υποχωρεί σύμφωνα με τα exit polls των δικτύων ΑRD και ZDF στο 35,5% (έναντι 48% στις προηγούμενες βαυαρικές εκλογές), όπως είχαν προδιαγράψει οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, κατώτερη όλων των προβλέψεων υπήρξε η επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών, που οδηγούνται στη συντριβή με 9,5%-10%, κατατασσόμενοι για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε γερμανική εκλογή στην πέμπτη θέση, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές τους και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

  Σε κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς στη Βαυαρία αναδεικνύονται πλέον οι Πράσινοι με 18,5%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση προωθούνται με 12% (από 10%) οι τοπικιστές Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, που δεν δραστηριοποιούνται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η ακροδεξιά του AfD εισέρχεται στο 15ο από τα 16 κοινοβούλια ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας με ποσοστό 11%, αν επιβεβαιωθεί το exit poll. Οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν οριακά την είσοδό τους στη βαυαρική βουλή με 5%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς παραμένει εκτός με 3,5%.

  Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως ιστορικό, τόσο για την "πασοκοποίηση" των Σοσιαλδημοκρατών όσο και για την ταπείνωση των Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις 12 από τις 13 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της Βαυαρίας και τώρα θα πρέπει να επιδοθούν σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ