Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Οκτ-2018 22:41

  Reuters: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να σώσει την Ιταλία χωρίς μνημόνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να σώσει την Ιταλία χωρίς μνημόνιο

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να σώσει την Ιταλία εάν η κυβέρνηση ή ο τραπεζικός της τομέας ξεμείνει από ρευστότητα εκτός εάν η χώρα εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν στο Reuters πέντε αξιωματούχοι από το περιβάλλον της ΕΚΤ.

  Η Ιταλία έχει δει το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται από όταν η νέα της κυβέρνηση αποκάλυψε το σχέδιό της να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, αψηφώντας τους κανόνες της ΕΕ και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το τεράστιο φορτίο του δημόσιου χρέους.

  Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Ιταλία μπορεί ακόμη να αποφύγει μια κρίση χρέους εάν η κυβέρνησή της αλλάξει πορεία, αλλά δεν πρέπει να στηρίζεται στην κεντρική τράπεζα για να "τιθασεύσει" τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της. Και αυτό γιατί οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα αν αυτή δεν έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης -μια επιλογή που η ιταλική κυβέρνηση έχει αυστηρά αποκλείσει.

  Οποιαδήποτε απόπειρα να παρακαμφθούν οι κανόνες αυτοί θα έπληττε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την εικόνα της νομισματικής ένωσης σε πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, σημείωσαν οι πηγές.

  "Είναι μια δοκιμή για να φανεί ότι η Ευρώπη και οι μηχανισμοί της λειτουργούν", σημείωσε μία πηγή στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ στο θέρετρο Nusa Dua της Ινδονησίας.

  Εάν η Ιταλία εξασφάλιζε ένα πακέτο διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογα της μέσω του μηχανισμού OMT, ενός εργαλείου πολιτικής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη. 

  Oι ίδιες πηγές προειδοποίησαν πως οι ιταλικές τράπεζες, με κρατικό χρέος 375 δισ. ευρώ στον ισολογισμό τους, είναι ένα πιθανό "σημείο ανάφλεξης". Κι αυτό γιατί εξαρτώνται από αυτά τα κρατικά ομόλογα για να έχουν collateral που θα τους εξασφαλίζει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

  Αν η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, έχανε την αξιολόγηση της επενδυτικής κλίμακας, τα ομόλογα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν θα ήταν επιλέξιμα για τον τακτικό δανεισμό της ΕΚΤ, καθώς και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας. Οι τράπεζες που δεν έχουν εναλλακτικά collateral καλής ποιότητας θα χρειαζόταν να στραφούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που παρέχει η Τράπεζα της Ιταλίας. 

  "Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν θα ζητούσαν (χρηματοδότηση από τον ELA)" επισήμανε άλλη πηγή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων