Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Οκτ-2018 13:17

  ΕΚΤ: Πολύ νωρίς για να δώσει πιο σαφές guidance

  ΕΚΤ: Πολύ νωρίς για να δώσει πιο σαφές guidance
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συσφιχθεί η χαλαρή της νομισματική πολιτική, αλλά θα κινηθεί απλώς σταδιακά, ανέφεραν οι φορείς χάραξης πολιτικής στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ.

  Η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως οι αγορές assets θα τελειώσουν το Δεκέμβριο και τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά έχει αποφύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στον πληθωρισμό θα συνυπολογιστούν και ότι η πολιτική δεν είναι απλώς στον αυτόματο.

  "Θα ήταν ριψοκίνδυνο να είμαστε περισσότερο ακριβείς από αυτό, να ορίσουμε μια ημερομηνία, να δέσουμε τα χέρια μας", ανέφερε ο Ardo Hansson, κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  "Όταν πλησιάσουμε περισσότερο, μπορούμε να έχουμε άλλη μία συζήτηση για το εάν πρέπει να προσαρμόσουμε ξανά το λεξιλόγιό μας, αλλά αυτή δεν είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε τώρα", τόνισε ο Hansson.

  Ενώ οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει ότι το λεξιλόγιο αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ο Ολλανδός Klaas Knot, προσφάτως τόνισε ότι αναμένεται μία κίνηση στο μέσον περίπου του χρόνου των εκτιμήσεων, και η πραγματική κίνηση θα μπορούσε να είναι "προς τα αριστερά ή τα δεξιά αυτού του σημείου".

  Η ΕΚΤ υποαποδίδει του στόχου για τον πληθωρισμό (λίγο κάτω του 2%), εδώ και πέντε χρόνια, και οι προβλέψεις της δείχνουν μια πολύ σταδιακή άνοδο ακόμη και μετά από χρόνια εφαρμογής του προγράμματος τόνωσης.

  "Ο δομικός πληθωρισμός είναι μάλλον αδύναμος στην ευρωζώνη, περίπου στο 1%, όπως είναι τα δύο τελευταία χρόνια, επομένως είναι ακόμη απαραίτητη μια διευκολυντική νομισματική πολιτική στην Ευρώπη", τόνισε χαρακτηριστικά ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn.

  Αλλά ο Rehn πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δομηθεί εκ νέου η γραμμή πυρός της ΕΚΤ πριν την επόμενη κρίση, ακόμη κι αν τα μη συμβατικά μέσα θα παραμείνουν μονίμως μέρος του οπλοστασίου της.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων