Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 21:58

  Reuters: Ενισχύεται η εποπτεία στα επίπεδα ρευστότητας των ιταλικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Ενισχύεται η εποπτεία στα επίπεδα ρευστότητας των ιταλικών τραπεζών

  Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωζώνης έχουν ενισχύσει την εποπτεία στα επίπεδα ρευστότητας των ιταλικών τραπεζών μετά το ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της χώρας, αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αναφέρει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

  Η πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η εποπτεία διενεργείται "πιο εντατικά απ’ ό,τι συνήθως" λόγω της αναταραχής στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

  Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν τόσο τις καταθέσεις των πελατών, όσο και τη διατραπεζική αγορά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δανείζουν η μία την άλλη χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις, σημείωσε η πηγή, ενώ πρόσθεσε ότι "κανένα σημάδι συναγερμού" δεν έχει εντοπιστεί.

  Η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο πρακτορείο.

  Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τακτικά τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και προσαρμόζει την εποπτεία της, όπως τη συχνότητα και το βάθος, σε περιόδους αναταράξεων ή αυξημένης μεταβλητότητας, σύμφωνα με πηγή από την ΕΚΤ. 

  Η αντιπαράθεση Ρώμης–Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχει οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς στο 3,72% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014.

  Το Reuters σημειώνει ότι οι ιταλικές τράπεζες διακρατούν περίπου 375 δισ. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα, ήτοι το 10% των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο το ράλι των αποδόσεων επιβαρύνει τις τράπεζες καθώς πλήττει τις κεφαλαιακές τους αντοχές.

  Αναφέρει ακόμα ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν σημειώσει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το κόστος ασφάλισης του χρέους των τραπεζών έχει αυξηθεί.

  Ωστόσο, η τεράστια ρευστότητα που διέθεσε η ΕΚΤ τα χρόνια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής παρέχει προστασία στη διατραπεζική αγορά, όπως επισημαίνουν traders.

  Οι τράπεζες δεν έχουν γνωρίσει εξάλλου εκροές καταθέσεων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες ανέρχονταν σε 2,39 τρισ. ευρώ τον Ιούλιο από 2,41 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο όταν ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και είναι σταθερές σε γενικές γραμμές τους τελευταίους μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων