Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 12:39

  Σειρά προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο εντόπισαν οι ελεγκτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σειρά προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο εντόπισαν οι ελεγκτές

  Αρνητική γνώμη για τις πληρωμές επί των οποίων βασίζονταν οι λογαριασμοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. 

  Οι ελεγκτές εφιστούν την προσοχή στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην EASO όσον αφορά το προσωπικό της, η οποία, κατά την άποψή τους, έχει επιδεινωθεί ραγδαία και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας. Επισημαίνουν ότι οι πληρωμές της EASO παραβίαζαν συστηματικά τους κανονισμούς, γεγονός που μαρτυρά ανεπάρκεια των εσωτερικών δικλίδων ελέγχου, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και προσλήψεων. 

  Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, είναι η μόνη που δεν πέρασε τις "εξετάσεις". Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τους λογαριασμούς 41 οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017 και εξέδωσε γνώμες χωρίς επιφύλαξη σχετικά με τα έσοδα επί των οποίων στηρίζονται αυτοί οι λογαριασμοί. Όσον αφορά τις σχετικές πληρωμές, οι ελεγκτές εξέδωσαν και πάλι γνώμη χωρίς επιφύλαξη για όλους τους οργανισμούς πλην της EASO. 

  Ως προς τους υπόλοιπους οργανισμούς, ο αριθμός των παρατηρήσεων σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πληρωμών έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποτελεί για τους ελεγκτές απόδειξη των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλουν οι οργανισμοί, προκειμένου να συμμορφώνονται με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ιδίως δε με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης.

  Οι δύο οργανισμοί που εδρεύουν στο Λονδίνο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), θα εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019. Οι ελεγκτές αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο οργανισμοί με τις τρέχουσες συμφωνίες μίσθωσης στο Λονδίνο και στις πιθανές μειώσεις των εσόδων τους έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

  Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και το SRB, που αυτοχρηματοδοτούνται (εν μέρει), οι ελεγκτές τονίζουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού τελών υπό το τρέχον πλαίσιο δικλίδων ελέγχου.

  Αναφορικά με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, οι οργανισμοί έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά τη μετάβαση σε συμβατά συστήματα ΤΠ, ζήτημα στο οποίο οι ελεγκτές είχαν αναφερθεί και στο πλαίσιο του ελέγχου που διενήργησαν πέρυσι. Ομοίως ικανοποιητική είναι η πρόοδος ως προς την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων, με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας. Ωστόσο, για 14 οργανισμούς οι ελεγκτές διαπίστωσαν αδυναμίες στη διαχείριση ορισμένων διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων και έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών.

  Οι οργανισμοί της ΕΕ εκτελούν συγκεκριμένα τεχνικά, επιστημονικά ή διαχειριστικά καθήκοντα που βοηθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών.

  Οι οργανισμοί της ΕΕ είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και απασχολούν περί τους 10 000 υπαλλήλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2017 όλων των οργανισμών της ΕΕ, πλην του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), ανερχόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2,7 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός του SRB για το 2017 ήταν 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από εισφορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

  "Οι οργανισμοί της ΕΕ αποτελούν σημαντικό τμήμα του θεσμικού τοπίου της ΕΕ και βοηθούν την Ευρώπη να έλθει εγγύτερα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της. Ο έλεγχός μας για το 2017 επιβεβαίωσε τα θετικά αποτελέσματα που είχαν αναφερθεί τα προηγούμενα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, κυρίως όσον αφορά τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση", δήλωσε ο Rimantas Šadžius, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον ετήσιο έλεγχο των οργανισμών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων