Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 10:09

  Mohamed El–Erian: Σε καλή θέση η αμερικανική οικονομία, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Mohamed El–Erian: Σε καλή θέση η αμερικανική οικονομία, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια

  Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά για ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπει το ΔΝΤ και δεν υπάρχει καμία ένδειξη στην εγχώρια οικονομία για στροφή στην ύφεση, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και επικεφαλής σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό σημείο όσον αφορά την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του El Erian δεν απηχούν ακριβώς την θέση του ΔΝΤ, που διατήρησε μεν την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,9% της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2019 στο 2,5% από 2,7% προηγουμένως. 

  Ο El Erian χαρακτηρίζει πολύ απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. "Έχουμε τρεις κινητήριες δυνάμεις της εγχώριας ζήτησης: οι κυβερνητικές δαπάνες, οι οποίες όλο και μεγαλώνουν, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές δαπάνες", δήλωσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αμερικανικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου η ίδια δεν θα εκπλησσόταν αν έβλεπε ενίσχυση της ανάπτυξης στο 3% φέτος και του χρόνου. 

  Σύμφωνα με τον El-Erian ενδεχόμενη αναταραχή στην αμερικανική οικονομία θα έρθει από το εξωτερικό. "Θα διολισθήσουμε σε ύφεση μόνο αν υπάρξει μια μετάδοση κρίσης από την παγκόσμια οικονομία. Από μόνες τους οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν σε ύφεση", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Μπορεί πράγματι να παρατηρείται μια μακρά περίοδος ανάπτυξης, αλλά πρόκειται παράλληλα για βραδεία ανάπτυξη, που την καθιστά ποιοτικά διαφορετική σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος, σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας πως "οι ανησυχίες αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο" όχι τις ΗΠΑ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων