Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 12:18

  Mεγαλύτερη σαφήνεια ζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Mεγαλύτερη σαφήνεια ζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

  Η θέση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ως εξωτερικού ελεγκτή του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) πρέπει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, τονίζουν οι ελεγκτές της ΕΕ.  Μεταξύ άλλων προτείνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λαμβάνει υπόψη τις εργασίες τους στο πλαίσιο της εποπτείας του Ταμείου.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του ΕΝΤ για την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Δεδομένου ότι τα κεφάλαιά του προέρχονται από συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

  Στη γνώμη τους, οι ελεγκτές χαιρετίζουν την πρόταση της Επιτροπής, αλλά υπογραμμίζουν την ανάγκη να προβλεφθεί ένα άρτιο πλαίσιο λογοδοσίας, με την κοινοβουλευτική εποπτεία του νέου Ταμείου να βασίζεται στην εξωτερική ελεγκτική γνώμη του ΕΕΣ. Προκειμένου να ενισχυθεί η λογοδοσία και ο δημόσιος έλεγχος, οι ελεγκτές ζητούν τη θέσπιση σαφούς και επίσημης διαδικασίας που θα προβλέπει την εξέταση των εκθέσεων ελέγχου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης απαλλαγής. Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, το ΕΕΣ, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες και το Συμβούλιο Ελεγκτών του Ταμείου θα ελέγχουν την κανονικότητα, τη συμμόρφωση, τις επιδόσεις και τη διαχείριση κινδύνων του ΕΝΤ.

  "Χαιρετίζουμε τον σκοπό της πρότασης της Επιτροπής που είναι η ένταξη του ΕΜΣ στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ", δήλωσε ο Alex Brenninkmeijer, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τη γνώμη. "Κατά γενικό κανόνα, οι πολλαπλές εντολές ελέγχου πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος αντικρουόμενων γνωμών, επαναλήψεων ή αλληλοεπικαλύψεων."

  Προκειμένου να αποφευχθεί η δαπανηρή αλληλοεπικάλυψη εργασιών, αναφέρουν οι ελεγκτές, η θέση του ΕΕΣ ως ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή του ΕΝΤ πρέπει να προβλεφθεί ρητά στη σχετική νομοθεσία. Πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι οι ελεγκτικές εργασίες των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και κάθε άλλου φορέα θα είναι συμπληρωματικές των εργασιών του ΕΕΣ. Η έλλειψη σαφήνειας ως προς το θέμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ανάθεση εργασιών σε άλλους ελεγκτές στερεί από το ΕΕΣ την εντολή εξωτερικού ελέγχου.

  Οι ελεγκτές εντοπίζουν επίσης ορισμένες σημαντικές προκλήσεις που αφορούν το πλαίσιο ελέγχου και λογοδοσίας του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Υποστηρίζουν ότι η διάρκεια της θητείας των μελών του Συμβουλίου Ελεγκτών είναι υπερβολικά σύντομη και τα στοιχεία που γνωστοποιεί το Συμβούλιο Ελεγκτών σχετικά με τις διαπιστώσεις του ελέγχου του πολύ περιορισμένα. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αξιολόγησης και ελέγχου των επιδόσεων είναι σχετικά περιορισμένες όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων