Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Οκτ-2018 21:48

  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Αντιμέτωπη με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της η Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Αντιμέτωπη με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της η Ιταλία

  Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τεράστια αναδιάρθρωση του χρέους – ένα γεγονός που θα επηρεάσει πολύ τους ίδιους τους πολίτες της – αν δεν κάνει πίσω στην διαμάχη της με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα του προϋπολογισμού. 

  Υπενθυμίζεται πως το χρέος της Ιταλίας είναι ύψους 2,3 τρισ. ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε ότι ήθελε να τριπλασιάσει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 και να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο το 2020 και το 2021. 

  Την Δευτέρα ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τρία παρουσίασε αυτό το σχέδιο στου υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. 

  "Όταν ο Τρία ανέφερε πως ο στόχος για το έλλειμμα είναι 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, έπεσαν σαγόνια" δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters. "Αυτό ήταν ένα τρομερό μήνυμα" πρόσθεσε. 

  "Η θετική αντίδραση των αγορών στην ιταλική πρόταση για το 2020 και το 2021 είναι εντελώς γελοία, είναι απελπισμένες να βρουν καλά νέα αλλά αυτό σημαίνει πως ζουν σε μια ψευδαίσθηση" δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος. "Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης είναι γελοίες. Η ανάπτυξη ειδικά με αυτή την κυβέρνηση δεν θα βελτιωθεί αλλά θα χειροτερέψει"  πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος. 

  "Το σχέδιο του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνει ότι η Ιταλία και η ευρωζώνη "υπνοβατούν" προς την επόμενη κρίση" δήλωσε ο τρίτος αξιωματούχος. 

  Το Reuters αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ιταλίας ανέρχονται στα  277 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, 197 δισ. το 2020 και 181 δισ. το 2021 και πως το πρώτο μόνο έτος θα ήταν υπερβολικό για να μπορέσει ο ESM να το διαχειριστεί. Η πολιτική βούληση επίσης λείπει αναφέρει το Reuters. 

  "Η γενική παραδοχή είναι πως η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από τον ESM. Και δεν είναι μόνο τα τεχνικά ζητήματα αλλά πρωτίστως τα πολιτικά διότι οι άνθρωποι ιδίως του βορά αλλά και άλλοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ESM στην περίπτωση της Ιταλίας" ένας τέταρτος αξιωματούχος δήλωσε. "Έτσι μια τεράστια αναδιάρθρωση του χρέος θα είναι ο μόνος τρόπος" ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας παράλληλα μια άποψη η οποία υποστηρίζεται από αρκετούς. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων