Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 22:48

  Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλιχ εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράκ

  Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλιχ εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός Μπάρχαμ Σάλιχ εξελέγη απόψε νέος πρόεδρος του Ιράκ από το κοινοβούλιο της χώρας, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο.

  "Σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ημέρα για το Ιράκ. Η δημοκρατία νίκησε", είπε ο βουλευτής Ρεμπουάρ Τάχα, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σάλιχ.

  Σύμφωνα με την κρατική τηλεόταση, ο Μπάρχαμ Σάλιχ εξασφάλισε 219 ψήφους σε σύνολο 329.

  "Υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ", είπε ο ίδιος αμέσως μετά, κατά την ορκωμοσία του.

  Κατά παράδοση, ο πρόεδρος του Ιράκ, αρχηγός του κράτους, προέρχεται από την κουρδική μειονότητα. Αν και το αξίωμα δεν φέρει εκτελεστικές αρμοδιότητες, η εκλογή νέου προέδρου ήταν ένα βήμα κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.

  Με βάση το σύνταγμα, ο Σάλιχ έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες προκειμένου να αναθέσει στον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει κατόπιν διορία 30 ημερών για να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

  Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η εξουσία έχει μοιραστεί μεταξύ των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών-εθνικών κοινοτήτων του Ιράκ: ο πρωθυπουργός είναι σιίτης Άραβας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης Άραβας και ο πρόεδρος της χώρας Κούρδος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ