Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 16:00

  Στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα εστιάζουν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα εστιάζουν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης

  Σχετικά ευρείες αναφορές στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας στους τίτλους τους το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, "το οποίο καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα".

  Ενδεικτικά, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung αναφέρει στον τίτλο του δημοσιεύματος της "Μακεδονία-Άκυρο", σημειώνοντας στον υπέρτιτλο πως "Στο δημοψήφισμα δεν επετεύχθη η απαραίτητη συμμετοχή του 50%". Η εφημερίδα κάνει λόγο για "βαριά υποτροπή, καθώς, παρά την διαφήμιση δυτικών πολιτικών συμμετείχε μόνον το 34% του πληθυσμού, που σε ποσοστό 90% ψήφισαν "Ναι", ενώ οι εθνικιστές είχαν καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, και η οριστική απόφαση για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα θα ληφθεί στη Βουλή". Σύμφωνα με την Kronen Zeitung, πρόκειται για την αλλαγή του ονόματος της "Μακεδονίας" σε Βόρεια Μακεδονία, την οποία επέβαλε η γειτονική Ελλάδα λόγω της ομώνυμης βόρειας επαρχίας της. "Ως μέσο πίεσης η Αθήνα μπλόκαρε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τον δρόμο της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα "Ναι" στο δημοψήφισμα θα άνοιγε τον δρόμο για μία γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία υποστηρίζει γι αυτό τον λόγο τους εθνικιστές της απομόνωσης οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον του φερόμενου "ελληνικού εκβιασμού"".

  "Άκυρο το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος", έχει ως τίτλο η εφημερίδα Kurier, παρατηρώντας στον υπότιτλο πως υπήρξε χαμηλή συμμετοχή στο ιστορικό δημοψήφισμα, θέτοντας σε αμφιβολία καθοριστική συμφωνία με την Αθήνα. Στο δημοσίευμα παρατίθεται το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, όπως σημειώνεται, υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά διχάζονται οι γνώμες τους ως προς την συμφωνία με την Ελλάδα που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος από "Μακεδονία" σε Βόρεια Μακεδονία και την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρεται επίσης ότι με την αλλαγή του ονόματος και την παραίτηση των Σκοπίων από την "ιστορική πιστοποίηση", η Αθήνα θα εγκατέλειπε το "βέτο" σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ επισημαίνεται πως το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και πως η απόφαση για αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να ληφθεί από τη Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία δεν διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η αντίδραση κατά της αλλαγής του ονόματος είναι ιδιαίτερα ισχυρή, κατά της Συμφωνίας με την Αθήνα τάσσεται το εθνικοσυντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ο αρχηγός είχε καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, όπως επίσης και ο προσκείμενος σε αυτό το κόμμα πρόεδρος της χώρας.

  Για "Μαζικό μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για το όνομα", κάνει λόγο στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Die Presse, προσθέτοντας στον υπότιτλο ότι μόνον λίγοι ψηφοφόροι προσήλθαν στην ετυμηγορία για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα στη διαφορά για το όνομα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, στη "Μακεδονία" παραμένει η ασάφεια ως προς την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία καθώς, ενώ αναμενόταν μία σαφής νίκη των υποστηρικτών της Συμφωνίας με την Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και μέχρι τις 18.30 βρισκόταν στο 34,6% που σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε το απαιτούμενο τουλάχιστον 50%, και άρα το δημοψήφισμα ήταν άκυρο. Στο δημοσίευμα γίνεται μία αναδρομή στο ζήτημα του ονοματολογικού και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Τονίζεται πως οι αντίστοιχες πλειοψηφίες είναι εφικτές, αλλά δεν είναι σίγουρες ούτε στα Σκόπια ούτε στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται πως σε περίπτωση αποτυχίας της έγκρισης της Συμφωνίας η προσδοκώμενη από τα Σκόπια προσέγγιση με την ΕΕ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ μετατίθεται στο απώτερο μέλλον.

  Στο ίδιο πνεύμα είναι η σχετικά σύντομη αναφορά στο χθεσινό δημοψήφισμα που γίνεται στο δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Standard, στο οποίο τονίζεται ότι η συμμετοχή υπήρξε χαμηλή, καθιστώντας το ως εκ τούτου, άκυρο.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων