Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Σεπ-2018 11:58

  S&P: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση 'A+/A-1' της Κίνας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  S&P: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση 'A+/A-1' της Κίνας

  Η S&P Global Ratings επιβεβαίωσε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας στο 'A+' και 'A-1' αντίστοιχα, με σταθερό το outlook.

  Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη του πως θα διατηρηθούν τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η ισχυρή ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ και οι βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις.

  "Περιμένουμε το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ να συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από 5% ετησίως, παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των δημόσιων επενδύσεων. Περιμένουμε επίσης η αυστηρότερη εφαρμογή των περιορισμών στον δανεισμό εκτός της κεντρικής κυβέρνησης να οδηγήσει σε πτωτική τάση τα δημοσιονομικά ελλείμματα", αναφέρει η S&P μεταξύ άλλων. 

  Ο οίκος σημειώνει ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εάν η πιστωτική επέκταση επιβραδύνει σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ παραμένει υγιείς. Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος σημειώνει ότι οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές θα μετριαστούν.

  Προειδοποιεί παράλληλα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Κίνα εάν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση χαλαρώνει τις προσπάθειες της να αντιμετωπίσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και επιτρέπει την υψηλότερη πιστωτική επέκταση να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη με έναν τρόπο που δεν είναι βιώσιμος σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  "Περιμένουμε ότι μια τέτοια τάση θα αποδυναμώσει την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας σε κλυδωνισμούς, θα περιορίσει τις επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης και θα αυξήσει τον πιθανότητα για μια πιο μεγάλη πτώση στη βασική τάση του ρυθμού ανάπτυξης".

  Μικρός ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ

  Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας έχει μέχρι τώρα μικρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Προειδοποιεί ωστόσο ότι περαιτέρω επιδείνωση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

  Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική για να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την απασχόληση. Μια τέτοια πιθανή αλλαγή πολιτικής είναι να μειώσει τους περιορισμούς στην πιστωτική επέκταση, εκτιμά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων