Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Σεπ-2018 13:36

  ΟΟΣΑ: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΟΟΣΑ: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

  Σε περικοπή των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη προχώρησε ο ΟΟΣΑ, υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εμπορικών συγκρούσεων και της αναδυόμενης αναταραχής στις αγορές.

  Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης φέτος και το επόμενο έτος κατά 3,7% από το 3,6% του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

  Στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του Μαΐου, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,8% και στο 3,9% στο επόμενο, αλλά στη σημερινή επικαιροποίηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη έχει πιάσει "ταβάνι" από την ημέρα που έγιναν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

  Ο ΟΟΔΑ θεωρεί ότι η εμπορική ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί φέτος στο περίπου 3% από το 5% το 2017 καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων εμπορικών τους εταίρων, επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

  Παρόλο που οι ΗΠΑ είναι η πηγή αυτών των εμπορικών συγκρούσεων, οι οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ παραμένουν οι πιο θετικές μεταξύ των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ, χάρη στις φορολογικές περικοπές και τις κυβερνητικές δαπάνες.

  Ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη φέτος στο 2,9%, αλλά περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος στο 2,7% από το 2,8% προηγουμένως.

  Πρόσθεσε δε ότι οι δασμοί αρχίζουν να έχουν επιπτώσεις στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι αυτοί που έχουν επιβληθεί ήδη θα αυξήσουν συνολικά τις αμερικανικές τιμές κατά 0,3%-0,4%.

  Στο μεταξύ, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα έχει για την ώρα βοηθήσει την Κίνα (η οποία δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ) να απορροφήσει την επίδραση των υψηλότερων αμερικανικών δασμών, αφήνοντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 6,7% για φέτος και 6,4% στο επόμενο έτος.

  Στο μεταξύ, η χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση σημαίνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήταν απίθανο να συνεχίσει την ίδια καλή πορεία με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

  Ο ΟΟΕΣΑ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος στο 2% από το 2,2%, και υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το outlook του επομένου έτους στο 1,9% από το 2,1%.

  Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο Οργανισμός βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2,5% του 2017 στο 1,9% το 2018 και 1,8% το 2019. Οι προβλέψεις για το 2018 και το 2019 είναι καθοδικά αναθεωρημένος σε σχέση με το outlook του Μαΐου που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1%. 

  Για τη Γαλλία, μετά από ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2017 ο Οργανισμός περιμένει η ανάπτυξη να υποχωρήσει στο 1,6% το 2018 για να ενισχυθεί στο 1,8% το 2019. Για την Ιταλία ο Οργανισμός περιμένει ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 1,6% του 2017 στο 1,2% το 2018 και 1,1% το 2019.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων