Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Σεπ-2018 11:49

  Τουρκία: Δραματική περικοπή των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από τον ΥΠΟΙΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τουρκία: Δραματική περικοπή των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από τον ΥΠΟΙΚ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:54

  Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, αυτή την ώρα, προχωρώντας σε δραστικές αναθεωρήσεις των στόχων.

  Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2018 στο 3,8% από την προηγούμενη του 5,5% και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2019 στο 2,3% από το 5,5%.

  Για το 2020 το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,5% από το 5,5%. Ο Berat Albayrak επίσης αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ακολουθήσει βιώσιμη και υγιή πορεία.

  Σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να διαμορφωθεί στο  20,8% το 2018 από προηγούμενη εκτίμηση για 7%, στο15,9% από το 6% το 2019, και στο9,8% από προηγούμενη εκτίμηση για 5%, το 2020.

  Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία πολιτικής για την σταθερότητα των τιμών.

  "Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε μια ισχυρή δομή των τραπεζών", δήλωσε ο Albayrak, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση φορολογικών και άλλων δημόσιων απαιτήσεων.

  Η τουρκική λίρα απώλεσε γρήγορα τα κέρδη μέχρι και 2% που κατέγραφε κατά την έναρξη της ομιλίας του Τούρκου υπουργού, και τώρα διαμορφώνεται στις 6,2547 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας οριακά.

  Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως βασικό κίνητρο του νέου οικονομικού προγράμματος, είναι να γραφτεί ένα νέο success story. "Για αυτό και το ονομάζουμε το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στην Τουρκία, συνέβαλαν σε αυτό το πρόγραμμα", τόνισε.

  Επίσης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει τρεις πυλώνες για ένα νέο success story: εξισορρόπηση, πειθαρχία και αλλαγή.

  "Θα εξισορροπήσουμε την οικονομία μας, οπότε ο στόχος ανάπτυξης του 2019 θα διαμορφώνεται στο 2,3% το 2019, στο 3,5% το 2020 και στο 5% το 2021, για να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε.

  Ο δεύτερος πυλώνας είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και ο τρίτος πυλώνας θα είναι η αλλαγή στην οικονομία ώστε να κατευθυνθεί προς περιοχές προστιθέμενης αξίας για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και τις εξαγωγές μακροπρόθεσμα.

  "Εκτός από τη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, επικεντρωνόμαστε επίσης στα δημόσια οικονομικά. Ξεκινώντας από σήμερα, παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις για να χρησιμοποιήσουμε τους δημόσιους πόρους πιο αποδοτικά. Θα εξοικονομήσουμε 60 δισ. λίρες το 2019", ανέφερε χαρακτηριστικά.
   

  Έφη Ευθυμίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων