Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Σεπ-2018 13:27

  Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, με το βλέμμα στην Ίντλιμπ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, με το βλέμμα στην Ίντλιμπ

  Του Κώστα Ράπτη

  Δέκα ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής των συναναδόχων της λεγόμενης "διαδικασίας της Αστάνα" (ήτοι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν), ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλη μία συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

  Ζητούμενο η εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της Ίντλιμπ, της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας της βόρειας Συρίας, όπου αναμένεται να εκδηλωθεί στρατιωτική επιχείρηση της Δαμασκού και των συμμάχων της.

  Για την Άγκυρα, η καθυστέρηση και συνδιαχείριση της όποιας επέμβασης αποτελεί διακύβευμα που θα κρίνει την οριστική αποτυχία ή μη της εμπλοκής της στα συριακά πράγματα. 

  Ο πρώτος στόχος αφορά την καταπολέμηση των τζιχαντιστών που ελέγχουν το βόρειο ήμισυ της Ιντλίμπ, χωρίς να θιγούν οι φίλα προσκείμενες στην Τουρκία αντάρτικες οργανώσεις Τουρκομάνων και Ουιγούρων στο Νότο. Θα πρέπει παράλληλα να αποτραπεί η εισροή νέων προσφυγικών κυμάτων στο τουρκικό έδαφος (εντός των οποίων αναμφίβολα θα βρουν καταφύγιο και τρομοκρατικά στοιχεία), αλλά αντιθέτως να μετατραπεί η Ίντλιμπ σε χώρο επαναπατρισμού των Σύρων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία. 

  Οι άμεσες αυτές προτεραιότητες ασφάλειας παραπέμπουν περαιτέρω στην επιδίωξη για δημιουργία ενός οιονεί προτεκτοράτου στη βόρεια Συρία σε συμφωνία προς τα αναθεωρητικά οράματα του Ερντογάν για μετακίνηση των τουρκικών συνόρων στα όρια του "Εθνικού Όρκου" του 1920.

  Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα δεν έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία να έχει λόγο στην διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της Συρίας την "επόμενη ημέρα", αλλά επίσης (και έχει αυτό μεγάλη σημασία μεσούσης της κρίσης της λίρας) στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της ρημαγμένης, κατόπιν και τουρκικών ενεργειών, χώρας.

  Η δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενου εμμέσως από τον τουρκικό στρατό και κατοικουμένου από πρόσφυγες επαναπατρισθέντες από την Τουρκία, θα αποτελέσει συνεπώς κατάσταση win-win, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συνολική πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

  Άλλωστε και οι παραμεθόριες περιοχές της Τζαράμπουλους, του Αφρίν και της Αλ Μπαμπ, που έχουν καταληφθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους συμμάχους τους του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού", στο πλαίσιο "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" για την απώθηση του κουρδικού στοιχείου, διοικούνται ήδη σαν να έχουν προσαρτηθεί στην επικράτεια της Τουρκίας.

  Είναι για αυτό τον λόγο, πέρα από τις προφανείς δυσκολίες μίας στροφής 180 μοιρών, που ο Ερντογάν επιμένει στην γραμμή της εξουσίας του Άσαντ. Μία ημέρα μάλιστα πριν από το ραντεβού με τον Πούτιν, διατύπωσε μίαν ευφάνταστη θεωρία νομιμοποίησης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, λέγοντας ότι άλλες δυνάμεις (λ.χ. οι ρωσικές) βρίσκονται στη Συρία με πρόσκληση της κυβέρνησης της, ενώ η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της Δαμασκού, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συριακού λαού.

  Σε αυτοψία του στην επίμαχη περιοχή ο γνωστός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ της βρετανικής εφημερίδας Independent διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν προϊδεάζει για επικείμενη μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού. Είναι προφανές ότι η Δαμασκός, και πολύ περισσότερο η Μόσχα, έχουν αρκετή υπομονή, μολονότι δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η πλήρης ανακατάληψη της Ιντλίμπ αποτελεί στρατηγικό τους στόχο.

  Το παιχνίδι των καθυστερήσεων προφανώς σχετίζεται με την επιθυμία να αποτραπεί μία επανευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και να κυλήσει κατά το δυνατόν ατάραχα το διάστημα μέχρι τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς λαβές για ένα νέο στρατιωτικό πλήγμα των δυτικών δυνάμεων εναντίον του Άσαντ.

  Στην πραγματικότητα η Μόσχα επιδιώκει να ρυμουλκήσει τον Ερντογάν σε μία θέση από την οποία δεν θα μπορεί να διαφύγει, με άλλη μία αιφνίδια αλλαγή προσανατολισμού, κατά τη συνήθειά του. Η έναρξη ισχύος των νέων βαρύτερων αμερικανικών κυρώσεων κατά του πετρελαϊκού κλάδου του Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται άλλωστε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση τις τούρκο-αμερικανικές σχέσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων