Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 18:03

  Δεύτερο μέρος δημοσκόπησης "IRI" – Προβάδισμα SDSM έναντι VMRO-DPMNE

  Δεύτερο μέρος δημοσκόπησης "IRI" – Προβάδισμα SDSM έναντι VMRO-DPMNE
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες και το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε το International Republican Institute (IRI), όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πΓΔΜ

  Tο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης αφορούσε την στάση των πολιτών της πΓΔΜ σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Βασικό εύρημα ήταν ότι το 57% των πολιτών υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

  Tα βασικά ευρήματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

  -Πρόθεση ψήφου: Το κυβερνών SDSM διατηρεί προβάδισμα 3% έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "τι θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές;", το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε SDSM και το 18% ότι θα ψήφιζε VMRO-DPMNE.

  Σε ότι αφορά το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, το 7% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το συγκυβερνών DUI, το 2% ότι θα ψήφιζε την αντιπολιτευόμενη "Συμμαχία για τους Αλβανούς", ενώ το DPA, που συμμετέχει στην κυβέρνηση και οι δύο πτέρυγες του κινήματος BESA λαμβάνουν από 1%.

  Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, το 4% δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν και 23% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

  Σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του IRI τον Αύγουστο 2017, τόσο το SDSM όσο και το VMRO-DPMNE παρουσιάζουν αύξηση 1%. Αντίθετα, τα ποσοστά του DUI και του DPA παρουσιάζονται στάσιμα, ενώ το BESA και η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" σημειώνουν πτώση 3%.

  -Δημοτικότητα των πολιτικών: Προβάδισμα του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με ποσοστό 16% και ακολουθούν ο πρώην ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι με 7%, ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι με 5%, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ με 5%, ο σημερινός πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι με 2% και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ επίσης με 2%.
  Σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του IRI τον Αύγουστο 2017, η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού Ζάεφ παρουσιάζεται στάσιμη, ενώ η δημοτικότητα των Γκρούεφσκι και Αχμέτι σημειώνει πτώση κατά 4% και 1%, αντίστοιχα.

  Στην τελευταία δημοσκόπηση το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν υποστηρίζουν κανέναν πολιτικό, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017.

  -Στο ερώτημα αν το VMRO-DPMNE ενεργεί ως εποικοδομητική αντιπολίτευση, το 34% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά και το 45% αρνητικά.

  -Σε ότι αφορά την ασφάλεια των επικοινωνιών, το 45% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς και ιδιωτικές, σε αντίθεση με το 34% που θεωρούν ότι ουδείς υποκλέπτει τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

  -Σε ότι αφορά το κράτος δικαίου, η δημοσκόπηση καταγράφει μία οριακή βελτίωση της εικόνας που έχουν οι πολίτες για την κατάσταση στην πΓΔΜ στον τομέα αυτό, με την κύρια τάση ωστόσο να παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στην χώρα δεν λειτουργεί το κράτος δικαίου (μείωση 2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017), ενώ 43% πιστεύει ότι υπάρχει κράτος δικαίου (αύξηση 2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017).

  -Σε ότι αφορά τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας πΓΔΜ-Βουλγαρίας, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη για την συμφωνία αυτή (24% "πλήρως θετική" και 28% "εν μέρει θετική"), ενώ το 34% ανέφεραν ότι έχουν αρνητική άποψη (14% "εν μέρει αρνητική" και 20% "πλήρως αρνητική"). 6% δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν για την συμφωνία και 8% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

  Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της USAID, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.100 ατόμων, το διάστημα 28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2018
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων