Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Αυγ-2018 08:50

  Ο Γερμανός ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία για τους πρόσφυγες

  Ο Γερμανός ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία για τους πρόσφυγες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Γερμανίας σημείωσε σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια σύναψης διμερούς συμφωνίας με την Ιταλία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών εάν έχουν καταγραφεί και υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου εκεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

  Ο Ζεεχόφερ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) πως το Βερολίνο αναμένει ότι θα υπογραφεί σύντομα συμφωνία, παρόμοια με εκείνες που κλείστηκαν με την Ελλάδα και την Ισπανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

  "Έχουμε προχωρήσει πολύ. Θα υπάρξει συμφωνία", διαβεβαίωσε ο Ζεεχόφερ το dpa ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ιταλική κυβέρνηση, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για τη συνοριοφυλακή στο Φραϊλάσινγκ, στα σύνορα του κρατιδίου του, της Βαυαρίας, με την Αυστρία.

  Ο Ζεεχόφερ ανέφερε εξάλλου ότι 3.000 από τα 5.300 πρόσωπα που εισήλθαν στη χώρα παράτυπα από τα σύνορα με την Αυστρία επαναπροωθήθηκαν.

  Στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, οι γερμανικές αρχές θα αξιοποιούν το ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο (EURODAC). Η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών πάντως δεν θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

  Στα μέσα του Αυγούστου, η Γερμανία ανακοίνωσε τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Ισπανία και την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών εντός 48 ωρών αν έχουν καταγραφεί και υποβάλει αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου εκεί.

  Οι συμφωνίες ακολούθησαν τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία, στο οποίο ανήκει ο Ζεεχόφερ, σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων. Η διένεξη παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" και τη διάλυση της Χριστιανικής Ένωσης.

  Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από 1,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τα μέσα του 2014, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές εντάσεις να κλιμακωθούν και το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να κάνει τον Σεπτέμβρι θεαματική είσοδο στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ