Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Αυγ-2018 17:03

  Υπερασπίζεται την πολιτική της Fed o Jerome Powell

  Υπερασπίζεται την πολιτική της Fed o Jerome Powell
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:31

  Τη στρατηγική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος, Jerome Powell, δίνοντας την απάντησή του στις κριτικές πως η κεντρική τράπεζα κινείται είτε πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά, θέτοντας σε κίνδυνο την επέκταση της οικονομίας.

  Οι σταθερές αυξήσεις επιτοκίων της Fed είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και διατηρήσουμε την ανάπτυξης της απασχόλησης όσο πιο ισχυρή γίνεται, συγκρατώντας παράλληλα των πληθωρισμό, δήλωσε ο Powell στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου της Fed στο Jackson Hole του Κάνσας Σίτι.

  Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ούτε θα ωθεί αλλά ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία μετά από σχεδόν μια δεκαετία που επιχειρούσε να τονώσει την οικονομία κρατώντας πολύ χαμηλά τα επιτόκια.

  Ο Powell είπε πως η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί πιθανώς κατάλληλη εάν διατηρηθούν τα ισχυρά εισοδήματα και αύξηση των θέσεων εργασίας.

  Η Fed αντιμετωπίζει δύο μεγάλους κινδύνους, που είναι "είτε να κινηθεί γρήγορα και άσκοπα να συρρικνώσει την επέκταση, είτε να κινηθεί πολύ αργά και να ρισκάρει μια αποσταθεροποιητική υπερθέρμανση", συνέχισε ο Powell. "Βλέπω το τρέχον μονοπάτι της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ως τη στάση μιας FOMC που λαμβάνει σοβαρά και τους δύο αυτούς κινδύνους",

  Ο επικεφαλής της Fed είπε επίσης ότι δεν βλέπει ξεκάθαρα σημάδια μιας ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού πάνω από το στόχο του 2%, ούτε έναν αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης. 

  Σημειώνεται ότι η ομιλία του Powell σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τα σχέδια πολιτικής της Fed -για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα και ξανά την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο κ. Powell δεν θα τον απογοητεύσει αυξάνοντας τα επιτόκια.

  Ο Powell δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κριτική του Προέδρου, αλλά υπερασπίστηκε την τρέχουσα πορεία της τράπεζας.

  Η ομιλία του προσέφερε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σκεπτικό για τη στρατηγική της Fed να αυξάνει τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν, παρότι βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι έχει βρεθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον να εκπληρώσει την αποστολή της για ενίσχυση της απασχόλησης και διατήρηση σταθερών τιμών. Επικαλέστηκε δύο ιστορικά επεισόδια τα οποία, είπε, θα πρέπει να τροφοδοτούν τον σημερινό τρόπο σκέψης της Fed -μια περίοδο επίμονου, αυξανόμενου πληθωρισμού στη δεκαετία του 1970 και την οικονομική επέκταση των μέσων της δεκαετίας του 1990, στις οποίες τα παραδοσιακά μοντέλα υπαγόρευαν ότι η χαμηλή απασχόληση θα έπρεπε να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές. Αντ'αυτού, τη δεκαετία του 1990 ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός επειδή ο τότε διοικητής Alan Greenspan αναγνώρισε πριν από πολλούς άλλους ότι η οικονομία μπορούσε να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι πριν χωρίς να υποδαυλίζονται οι πιέσεις στις τιμές.

  Οι αξιωματούχοι της Fed στηρίζονται σημαντικά σε πολλές μεταβλητές που δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια, παρόμοιες με τα αστέρια που βοηθούν τους ναυτικούς να χαράξουν πορεία στην ανοικτή θάλασσα, είπε. Στις μεταβλητές αυτές περιλαμβάνεται και το μέτρο του λεγόμενου φυσικού ποσοστό ανεργίας. Όταν το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί κάτω από αυτό το επίπεδο, τα εγχειρίδια οικονομίας υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις καθώς η εργασία και άλλοι πόροι θα γίνουν σπάνιοι. Μια άλλη τέτοια θεωρία ορίζει ότι υπάρχει ένα ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων που ούτε ωθεί, ούτε ανακόπτει την ανάπτυξη.

  Ο Powell εμφανίστηκε σκεπτικός για την τόση έμφαση που δίνεται στις μεταβλητές αυτές. "Τα αστέρια είναι κάποιες φορές πιο μακριά από εκεί που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι", είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ