Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 08:15

  Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 2,1 δισ. δολαρίων από την Αργεντινή

  Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 2,1 δισ. δολαρίων από την Αργεντινή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Αργεντινής δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, καθώς το Μπουένος Άιρες προσπαθεί να απομακρύνει τους επενδυτές από τους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους.

  Το ποσό που εισπράχθηκε είναι υπερδιπλάσιο από το 1 δισεκατομμύριο που απαιτείτο για να καλυφθούν αξιόγραφα του δημοσίου οι ωριμάνσεις των οποίων θα καταγραφούν την Παρασκευή.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει την προσπάθειά της να μειώσει το στοκ των βραχυπρόθεσμων τραπεζογραμματίων, των λεγόμενων LEBACS, που έχουν μικρή διάρκεια, ακόμη και 35 ημερών, και υψηλές αποδόσεις.

  Την απόφαση εξήρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που νωρίτερα φέτος συνήψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αργεντινής για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, την ώρα που το Μπουένος Άιρες είναι αντιμέτωπο με ασφυκτικές πιέσεις στο πέσο, καθώς τα LEBACS συχνά επιτείνουν την αναταραχή στις αγορές.

  Το σχέδιο όμως ενέχει κινδύνους. Το πέσο μπορεί να πέσει κι άλλο αν οι επενδυτές που διακρατούν LEBACS στραφούν σε τίτλους εκπεφρασμένους σε δολάρια, κάτι που θα επιταχύνει κι άλλο τον πληθωρισμό.

  Το πέσο έχει απολέσει πάνω από το 30% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, ενώ ο πληθωρισμός—κατά τις επίσημες εκτιμήσεις—έχει αυξηθεί στο 31,2% σε ετήσια βάση.

  "Η ρευστοποίηση του στοκ των LEBACS ανοίγει χώρο για νέα εργαλεία", υποστήριξε παρ' όλ' αυτά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. "Τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου που είναι αποτιμημένα σε πέσο αρχίζουν να καλύπτουν μέρος αυτού του χώρου".

  Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει ή να παρατείνει τις ωριμάνσεις του 40% των αξιόγραφων που θα κληθεί να αποπληρώσει φέτος, θα έχει καλύψει τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2018 και εάν το επιτύχει για το 100% των αξιόγραφων που ωριμάζουν φέτος, θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ως το τέλος του Μαρτίου του 2019.

  Η δημοπράτηση της Τετάρτης ήταν μοιρασμένη: διατέθηκαν έντοκα γραμμάτια αξίας 913 εκατομμυρίων δολαρίων αποτιμημένα σε δολάρια και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,2 δισεκ. δολαρίων, ή 36,4 δισεκ. πέσο, αποτιμημένα στο εθνικό νόμισμα.

  Από τα γραμμάτια αυτά, αξιόγραφα αξίας 25,9 δισεκ. πέσο έχουν διάρκεια 98 ημερών και ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο 42,14%, αξιόγραφα αξίας 10,6 δισεκ. πέσο διάρκεια 217 ημερών και ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο 39,74%, ενώ αξιόγραφα αξίας 913 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν διάρκεια 203 ημερών και ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο 5,25%.

  Τα επιτόκια αυτά είναι κοντά με αυτά στη δευτερογενή αγορά, είπε ο αξιωματούχος.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων