Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Αυγ-2018 19:36

  Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε "εξαγωγική υπερδύναμη" μετά το Brexit

  Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε "εξαγωγική υπερδύναμη" μετά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική του με την οποία σκοπεύει να μετατρέψει τη χώρα σε εξαγωγική "υπερδύναμη", κρίνοντας ότι το Λονδίνο ασχολείται υπερβολικά με το Brexit και όχι με τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο.

  Ο Φοξ θέλει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο "εξαγωγική υπερδύναμη του 21ου αιώνα μέσω της καλύτερης χρήσης" του "διεθνούς δικτύου, των νέων ψηφιακών εργαλείων και της δημιουργίας ενός σταθερού δικτύου μεταξύ των εταιρειών" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

  "Όταν πηγαίνω στην Κίνα ή σε άλλες περιοχές του κόσμου, μιλούν για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, για τους δασμούς, για τις ΗΠΑ, για την Κίνα, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου" είπε ο ίδιος ο υπουργός σε ομιλία του στο Institute of Directors του Λονδίνου. "Και εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μιλάμε παρά μόνο για το Brexit, το Brexit και ξανά το Brexit. Είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά δεν είναι το μοναδικό στην ατζέντα του παγκόσμιου εμπορίου", πρόσθεσε ο Φοξ υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit" και εκφράζοντας τη λύπη του επειδή εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις αμελούν την κατάκτηση των άλλων αγορών, ιδίως στην Κίνα και την Αφρική.

  Πέρσι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο που κατέγραψαν η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα ήθελε να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 35%, κάτι που θα έφερνε τη Βρετανία στις πρώτες θέσεις μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, μακριά όμως ακόμη από τη Γερμανία.

  "Πρέπει να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας", τόνισε ο Φοξ.

  Το 2017 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν τα 620 δισεκατομμύρια λίρες.

  Στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος, οι υποστηρικτές του Brexit επιμένουν για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για τη Βρετανία όταν θα ανακτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της εμπορικής πολιτικής της. Οι φιλοευρωπαίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διατήρηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη αφού το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές εξαγωγές βρετανικών αγαθών.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ