Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Αυγ-2018 08:14

  Ιαπωνία: Στο 1,9% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

  Ιαπωνία: Στο 1,9% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου μετά την ήπια συρρίκνωση που γνώρισε το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

  Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επεκτάθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2018, με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση, τις ισχυρές κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη σταθερή ζήτηση από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 1,3%.

  Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου η ιαπωνική οικονομία είχε συρρικνωθεί 0,9%, τερματίζοντας το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης των τελευταίων 28 ετών.

  Η ιδιωτική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενισχύθηκαν 1,3%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,2% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εμπορικοί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ιαπωνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Η επιβολή δασμών έως 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, όπως έχει απειλήσει ο πρόεδρος Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει το ιαπωνικό ΑΕΠ να υποχωρήσει κατά περίπου 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ