Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Αυγ-2018 13:11

  Γιατί ο Elon Mask θέλει να βγάλει την Tesla από το ταμπλό;

  Γιατί ο Elon Mask θέλει να βγάλει την Tesla από το ταμπλό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Εξετάζω την πιθανότητα να βγάλω την Tesla από το Χρηματιστήριο στα 420 δολάρια. Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη", έγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εlon Mask, στο Τwitter. 

  Ένα τιτίβισμα ήταν αρκετό για να οδηγήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η οποία τελικά ήρθη λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών της Τρίτης. 

  Για ποιους όμως τους λόγους ο Mask θέλει να βγάλει την Τesla από το χρηματιστήριο; Σύμφωνα με το  CNBC, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι: 

  1) Για να κρατήσει μυστικές κάποιες σημαντικές πληροφορίες από τον ανταγωνισμό

  Από τη στιγμή που η Tesla παύσει να είναι εισηγμένη, δεν θα είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στους ανταγωνιστές πλεονέκτημα. Δεν θα είναι υποχρεωμένη, για παράδειγμα, να ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τα κέρδη της ανά τρίμηνο. 

  Αντίθετα, τώρα η εταιρεία κάνει τριμηνιαίες αποκαλύψεις σχετικά με τα επίπεδα χρέους, τις αλλαγές προσωπικού, την αποζημίωση των στελεχών, την ποσότητα των αυτοκινήτων που παράγεται και παραδίδεται, τις διάφορες αγωγές που αντιμετωπίζει, τις πρόσφατες αλλαγές προσωπικού και πολλά άλλα. 

  2) Τα συμφέροντα της εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα των μετόχων

  Όπως ανέφερε και ο Mask σε επιστολή του, οι ιδιοκτήτες μη εισηγμένων εταιρειών μπορούν να ελέγχουν κάθε λειτουργική απόφαση που λαμβάνουν για την επιχείρηση χωρίς αυτή να συγκρούεται με τις προσδοκίες των μετόχων κάθε τρίμηνο. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε τονίσει επίσης πως το γεγονός ότι η εταιρεία είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, προσθέτει τεράστια πίεση στη λήψη αποφάσεων που μπορεί να είναι σωστές για το ένα τρίμηνο όχι όμως μακροπρόθεσμα.  
   
  3) Η τιμή της μετοχής

  Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε κατά 8% αμέσως μετά το tweet του Mask λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από την είδηση της αγοράς μεριδίου μετοχών από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας. Λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και τελικώς η μετοχή της Tesla έκλεισε με άλμα 10,99% στα 379,57 δολάρια.

  Με την τιμή των μετοχών της πάνω από το επίπεδο των 360 δολαρίων, η Tesla είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει υποχρεώσεις περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές αντί μετρητών.

  Είναι όμως εφικτό η Tesla να βγει από το ταμπλό; 

  Σύμφωνα με το CNBC, o Mask διαθέτει ήδη περίπου το 20% της Tesla. Θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει άλλους μετόχους. Πολλοί εκτιμούν πως δύσκολα οι επενδυτές θα πειστούν να αφήσουν τη μετοχή της Tesla, ωστόσο επειδή δεν θα μπορούν να επενδύσουν σε μια ιδιωτική εταιρεία θα αναγκαστούν να πουλήσουν. Πολλοί δεν θα το θέλουν αυτό, και σίγουρα όχι με ένα premium 16%. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σκέψεις Μασκ για έξοδο της Tesla από το Χρηματιστήριο 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ