Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Αυγ-2018 09:04

  Βυθίζεται η τουρκική λίρα, εκτοξεύεται ο πληθωρισμός

  Βυθίζεται η τουρκική λίρα, εκτοξεύεται ο πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ο Αμερικανός ευαγγελιστής πάστορας Άντριου Μπράνσον, η τύχη του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, δεν είναι ο μόνος όμηρος στα χέρια του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο, σύμφωνα με τον "Εconomist", θα μπορούσε να πει κανείς και για την ίδια την τουρκική οικονομία. Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που μετέτρεψε την ποινή του Μπράνσον απλώς σε κατ' οίκον περιορισμό, αντί να διατάξει την απελευθέρωσή του, έπληξε την συνεννόηση που έδειχνε να διαμορφώνεται το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ (και ιδίως του αντιπροέδρου του, Μάικ Πενς, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην ευαγγελική κοινότητα) και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Το νέο αντιμετωπίστηκε με άκρα ανησυχία από τις αγορές. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατέγραψε την Πέμπτη ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας κατά 1%, στις 5.1125 λίρες ανά δολάριο, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST100 σημείωσε πτώση κατά 2,5% και το προφίλ δανεισμού της χώρας επιδεινώθηκε.

  Τίποτα δεν καταγράφει με μεγαλύτερη πιστότητα τα αδύναμα θεμέλια της "νέας Τουρκίας" του Ερντογάν από την κατάσταση της λίρας, η οποία μόνο μέσα σε μία εβδομάδα είδε την αξία της να υποχωρεί κατά 4,9%, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους έχει αποδυναμωθεί κατά 34,5% έναντι του δολαρίου.

  Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός Ιουλίου αναμένεται να κλείσει στο 16,3%, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα όποια πλεονεκτήματα θα μπορούσε να έχει η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η κεντρική τράπεζα, η οποία πρόσφατα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό κατά πέντε ολόκληρες μονάδες, έχει εν πολλοίς τα χέρια της δεμένα, λόγω της "αλλεργίας" του Ταγίπ Ερντογάν στην ιδέα των υψηλών επιτοκίων. Οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης (υψηλότεροι και των κινεζικών), που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην κατανάλωση με δανεικά και έχουν ως πίσω όψη τους τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αποτελούν ένα από τα κυριότερα μυστικά της πολιτικής κυριαρχίας του Ερντογάν. Ωστόσο, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνο την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά, αλλά και το ολοένα και μεγαλύτερο βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού τους σε συνάλλαγμα.

  Σκεπτικισμός

  Οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη περίσκεψη την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες του ΝΑΤΟ και πάντως κάθε άλλο παρά καθησυχάζονται από τη μετεκλογική απόφαση του Τούρκου προέδρου να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον γαμπρό και εκλεκτό του, Μπεράτ Άλμπαϊράκ.

  Ο τελευταίος χαρακτήρισε "λανθασμένη" την απόφαση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων και υποστήριξε ότι αυτές θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

  Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η αντίδραση των αγορών θα κριθεί από το είδος της απάντησης που θα επιλέξει η τουρκική κυβέρνηση και το αν αυτή θα κατατείνει προς μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων ή όχι. Επίσης, η παροχή μεγαλύτερων εγγυήσεων ανεξαρτησίας στην κεντρική τράπεζα θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα. Πρόκειται, ωστόσο, για το τελευταίο που μπορεί να περιμένει κανείς στο φόντο της ολοένα και μεγαλύτερης συγκέντρωσης εξουσιών που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ