Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 16:53

  Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε.

  "Είμαστε σήμερα εδώ για να διακηρύξουμε την ενότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη μας ενώνει αλλά είμαστε ταυτόχρονα και διαφορετικοί. "Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα”, αυτός είναι ο πλούτος της Ευρώπης και αυτό θέλουμε να τονίσουμε με κάθε τρόπο κατά την διάρκεια της προεδρίας μας. Κανένας μας δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, μαζί όμως θα τα καταφέρουμε".

  Αυτά τόνισε η Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της χώρας της για το επόμενο εξάμηνο –κατά το οποίο η Αυστρία θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης– η οποία έγινε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

  "Η Αυστρία ανέλαβε την 1η Ιουλίου 2018 για τρίτη φορά μετά το 1998 και το 2006 και για ένα εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έπεται της βουλγαρικής και ολοκληρώνει ταυτόχρονα το "Τρίο Προεδρίας” που αποτελείται από την Εσθονία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Επί παραδείγματι το Ευρωκοινοβούλιο έχει μεγαλύτερο βάρος, έχει βαρύνοντα λόγο. Προβλέπουμε ότι θα είναι μια δύσκολη προεδρία έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2019. Η αυστριακή προεδρία προτίθεται να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ή και να ολοκληρώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ –και εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τη Βουλγαρία αλλά και την Εσθονία για τα όσα έκαναν στο πλαίσιο της τριμερούς προεδρίας. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε, ο ενισχυμένος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον", υπογράμμισε η Αυστριακή πρέσβης.

  Θέματα τα οποία καλείται η χώρα της να διεκπεραιώσει κατά τη διάρκεια της προεδρία της χώρας της είναι "το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο μετά το 2020 -χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη φορά- για το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά", ενώ "θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) από την ΕΕ από τις 29 Μαρτίου 2019 μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν μια εκτεταμένη συμφωνία για τους όρους εξόδου και για τη μεταβατική φάση, καθώς επίσης και μια προσαρτημένη στη συμφωνία-πολιτική δήλωση σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης. Στο πλαίσιο αυτό η Αυστρία επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της υπόλοιπων 27 χωρών της ΕΕ και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια θετική μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ΕΕ". Επιθυμία της Αυστρίας είναι να κλείσει "όσο γίνεται περισσότερα ανοικτά θέματα πριν από τις ευρωεκλογές έτσι ώστε η επόμενη προεδρία της Ρουμανίας να κλείσει τα εναπομείνοντα".

  Η κ. Ικιτς-Μπεμ αναφερόμενη στην κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην ΕΕ και στις χώρες τους, είπε: "Θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους. Η Ευρώπη επιθυμούμε να προσφέρει ευημερία και ειρήνη στους πολίτες και γι’ αυτό υπάρχει η ανάγκη για ενότητα, όλοι μαζί μπορούμε –και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους πολίτες. Η συμμετοχή των πολιτών της ΕΕ, ιδίως με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της "Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών” θα είναι πρώτιστο μέλημα".

  Η Αυστριακή πρέσβης είπε επισήμανε επίσης ότι η χώρα της "έχει έναν ιδιαίτερο διαμεσολαβητικό ρόλο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και επιθυμεί να είναι μια γεφυροποιός χώρα. Μπορούμε και θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν τέτοιο ρόλο κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν μια Ευρώπη που να τους προστατεύει, εξ ου και το σύνθημα της αυστριακής προεδρίας είναι "Μια Ευρώπη που προστατεύει”, να προσφέρει δηλαδή ασφάλεια, να καταπολεμήσει της παράτυπη μετανάστευση αλλά και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω της ψηφιοποίησης και την σταθερότητας στην περιοχή μέσω της προενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Στο τρίτο αυτό θέμα στο οποίο εστιάζει η προεδρία μας αξίζουν συγχαρητήρια στη βουλγαρική προεδρία διότι κατάφερε πολλά".

  Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ 2018 η πρέσβης, είπε:

  Πρώτη προτεραιότητα: "Το θέμα της μετανάστευσης είναι πάρα πολύ επίκαιρο εδώ στην Ελλάδα και βρίσκεται επίσης και στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας. Η προτεραιότητα αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής πολιτικής επαναπροώθησης προσφύγων, την ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), μέτρα για τον έλεγχο και το κλείσιμο των οδών μετανάστευσης καθώς επίσης της μεταρρύθμισης του συστήματος πληροφοριών και του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

  Για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, η αυστριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στη στενή εταιρική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Η επιδιωκόμενη ισχυρότερη συνεργασία με τρίτες χώρες έχει ως στόχο να συμβάλει στη βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη ήδη εκτός της ΕΕ, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να γίνονται θύματα λαθροδιακινητών οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται, να εμποδίσει τη μετανάστευση όσων δεν έχουν ανάγκη να έλθουν στην Ευρώπη και να εξασφαλιστούν οι αποτελεσματικές δυνατότητες άμεσης επαναπροώθησης.

  Πέραν τούτων, η Αυστρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια κατά τη διάρκεια της προεδρίας της για την αποτελεσματική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας των κρατών-μελών και τη διαλειτουργικότητα των μεγάλων βάσεων δεδομένων για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθούν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας της Eurojust ως υπηρεσίας συντονισμού διασυνοριακής καταπολέμησης του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, το ευρωπαϊκό ποινικό μητρώο καθώς επίσης να δρομολογηθούν ηλεκτρονικές λύσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και η νέα στρατηγική επαναπροσανατολισμού στον τομέα της εσωτερικής και της ψηφιακής ασφάλειας.

  Δεύτερη προτεραιότητα: "Διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης": "Η αυστριακή προεδρία υπογραμμίζει την ανάγκη για πρόοδο στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά όπου το μερίδιο της Ευρώπης συρρικνώνεται. Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, τον συνολικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ανανεωμένη βιομηχανική πολιτική με ταυτόχρονη αποφυγή των υπερβολικών ρυθμίσεων, θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων και των υπηρεσιών, ώστε να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας στα παιδιά μας. Θα πρέπει να επίσης να ληφθούν μέτρα και στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές υποθέσεις.

  Για να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά από τον επιβλαβή φορολογικό ανταγωνισμό και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, καθώς επίσης και για να δημιουργηθούν δίκαιοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, η αυστριακή προεδρία θέλει να προωθήσει την προεργασία της ΕΕ σχετικά με τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ και η καθιέρωση μιας κοινής φορολογικής βάσης για τον εταιρικό φόρο".

  Τρίτη προτεραιότητα: "Σταθερότητα στις γειτονικές χώρες": "Στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας θα βρεθεί η απτή πρόοδος στη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και η προσέγγισή τους με την ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης επί τη βάσει της στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Φεβρουαρίου 2018 και της προεργασίας της βουλγαρικής προεδρίας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η συγκεκριμένη εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η ώθηση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο καθώς επίσης και οι προσπάθειες για την περαιτέρω ένταξη των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Το θέμα αυτό είναι κοινού ενδιαφέροντος όχι μόνο για τις ίδιες αυτές τις χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε. Ιδιαίτερα βέβαια ενδιαφέρει την Ελλάδα από τα νότια όσο και την Αυστρία από το Βορρά, αφού πρόκειται για γείτονές μας και η σταθερότητα και ευημερία τους μας αφορά άμεσα –και πρέπει να έχουν μια άμεση προοπτική, αφού βέβαια έχουν μια μετρήσιμη πρόοδο".

  Καταλήγοντας η κ. Ικιτς-Μπεμ είπε: "Ανάμεσα σε άλλες προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας συγκαταλέγεται η προσέγγιση αλλά και η συμμετοχή των πολιτών, διότι όταν δεν μας αγγίζει η ΕΕ, φαίνεται απόμακρη. Πρέπει λοιπόν να έλθουμε πιο κοντά τους και η λέξη κλειδί γι αυτό είναι η "επικουρικότητα”. Η ενασχόληση, δηλαδή, της ΕΕ με τα πολύ σημαντικά θέματα, όπως λ.χ. το προσφυγικό, αφήνοντας τα μικρότερα, ήσσονος σημασίας να επιλύονται -και μάλιστα πιο αποτελεσματικά- σε τοπικό, εθνικό επίπεδο χωρίς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία".

  Στην παρουσίαση του προγράμματος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ παρέστησαν πολλοί διπλωμάτες χωρών-μελών της, όπως ο Βούλγαρος πρέσβης ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της προεδρίας της χώρας του, αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ρωσίας. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν οι κ.κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων