Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιουλ-2018 12:45

  Όλοι εναντίον όλων στα Σκόπια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Όλοι εναντίον όλων στα Σκόπια

  Του Κώστα Ράπτη

  Η αρχή έγινε από την προεδρία της πΓΔΜ, καθώς το γραφείο τού (προσκείμενου στην αντιπολίτευση) προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει απαντητική ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, στην ΕΡΤ.

  Ο Ιβάνοφ διέψευσε με τον πιο έντονο τρόπο τα "ψέματα” του Ζάεφ ότι ο ίδιος εντέλει θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και πρόσθεσε: "Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες θέσεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί, όχι μόνον τη 'μακεδονική', αλλά και την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ένταξης της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας' στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή μία επιζήμια Συμφωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το 'μακεδονικό' κράτος και τον 'μακεδονικό' λαό. Ο Πρόεδρος της 'Μακεδονίας' δεν αποδέχεται Συμφωνία που είναι εις βάρος της 'μακεδονικής' εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'. Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι αμετάβλητη και δεν πρόκειται να αμφιταλαντευτεί υπό οποιεσδήποτε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές”.

  Μύδροι του VMRO-DPMNE

  Αντίστοιχα αντέδρασε στη συνέντευξη Ζάεφ στην ΕΡΤ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Βλάντο Μισαηλόφσκι, σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε: "Ο Ζόραν Ζάεφ ταπείνωσε ξανά τον 'μακεδονικό' λαό και τους πολίτες της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'. Ο Ζόραν Ζάεφ, χθες, σε ξένη τηλεόραση, αποκάλυψε τα ερωτήματα που αποφάσισε να θέσει στο δημοψήφισμα, στο οποίο οι 'Μακεδόνες' πολίτες θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον τους. Αυτό δεν το έπραξε ούτε στη 'μακεδονική' δημόσια τηλεόραση, ούτε σε κάποιο άλλο εθνικής εμβέλειας 'μακεδονικό' ΜΜΕ, αλλά στην ελληνική δημόσια τηλεόραση”.

  Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της αντιπολίτευσης, ο Ζόραν Ζάεφ "δίχως να διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με το VMRO-DPMNE, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με λεπτομέρειες από το δημοψήφισμα, στο οποίο θα ψηφίσει ο 'μακεδονικός' λαός. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για τον Ζάεφ δεν είναι σημαντική ούτε η εθνική συναίνεση γύρω από τόσο ουσιαστικά θέματα, ούτε τι σκέφτονται οι πολίτες της χώρας. Για τον Ζόραν Ζάεφ σημαντικό είναι μόνο να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε, ανεξάρτητα από το τίμημα που πληρώνουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων γενεών”.

  Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο Μισαηλόφσκι, ανέφερε: "Ο Ζόραν Ζαέφ συνιστά ντροπή για το 'μακεδονικό λαό' και δεν έχει καμία νομιμότητα να είναι Πρωθυπουργός της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'. Τι είδους Πρωθυπουργός είναι αυτός που φοβάται να προφέρει το όνομα της χώρας της οποίας ηγείται; Ο Ζόραν Ζάεφ χθες παραιτήθηκε και δημόσια από τους 'Μακεδόνες' στην 'Αιγαιατική Μακεδονία', αποκαλώντας τους ελληνιστικούς Μακεδόνες και επιβεβαιώνοντας τις διαφορές ταυτότητας με όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων. Ο Ζόραν Ζάεφ χθες μετονόμασε τη 'Σόλουν' σε Θεσσαλονίκη. Ξέχασε τα 'μακεδονικά' τοπωνύμια, ενώ η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ. Οι Σέρβοι ή οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη 'Σόλουν', ενώ ο Ζάεφ αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους 'Μακεδόνες'. Είναι λυπηρό ότι ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί περισσότερο να απευθυνθεί στον Καμμένο και τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απ’ ό,τι προσπαθεί να εξασφαλίσει εγχώρια συναίνεση για θέματα υψίστου κρατικού και εθνικού συμφέροντος. Είναι απογοητευτικό το ότι ο Ζάεφ ανησυχεί περισσότερο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και φυσικά για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο ελληνικός λαός, απ’ ό,τι για τις ζημίες που θα προκαλέσει εδώ στη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η 'Μακεδονία' δεν χρειάζεται τέτοιον Πρωθυπουργό! Γι' αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να ενωθούν μαζί μας την Κυριακή, στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε στη Στρούμιτσα, στη 13:00, στο δημοτικό πάρκο της πόλης. Η 'Μακεδονία' θα νικήσει!”

  Απάντηση Σοσιαλδημοκρατών

  Από την πλευρά του, το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα SDSM κατηγορεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, τον Πρόεδρο Ιβάνοφ ότι ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και ότι δεν έχει αίσθηση ούτε της πραγματικότητας, ούτε της σημασίας της στιγμής στην οποία βρίσκεται η πΓΔΜ. Επίσης, το SDSM τονίζει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα βάζει τέλος στην 25ετή διαμάχη για το όνομα της χώρας, ενισχύει την ταυτότητα των πολιτών και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. "Αν στον Ιβάνοφ δεν είναι σαφές ότι η Συμφωνία συμβάλλει στην ένταξη της 'Μακεδονίας' στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ας ακούσει τα μηνύματα όλου του δημοκρατικού κόσμου, όλων των δημοκρατικών ηγετών”, σημειώνει το SDSM. Ακόμα, χαρακτηρίζει ως "τουλάχιστον σκανδαλώδη για κάθε φυσιολογικό πολιτικό τη δήλωση Ιβάνοφ ότι δεν θα σεβαστεί τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή θα εκφραστεί στο δημοψήφισμα”.

  Τέλος, το SDSM τονίζει ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν μπορεί να θέτει τον εαυτό του υπεράνω του συντάγματος και είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας ότι το SDSM, οι πολίτες και η δημοκρατική κοινή γνώμη δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να εμποδίσει το μέλλον της χώρας, γιατί αυτό θα σημαίνει επιστροφή στο θλιβερό παρελθόν της απομόνωσης, του διχασμού και της αβεβαιότητας.

  Βολές Αχμέτι

  Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή "SamoVistina” του τηλεοπτικού σταθμού "KANAL 5”, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το θέμα του ονόματος.

  Ο Αχμέτι κατηγόρησε τον Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι με την άρνησή του να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών ουσιαστικά παρεμποδίζει το έργο του κοινοβουλίου και παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Σημείωσε ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο ο Πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει. "Δεν θα ήθελα ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μετά από λίγο καιρό να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση του συντάγματος", πρόσθεσε. Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να σταματήσει τη συμφωνία επειδή, όπως είπε, οι πολίτες θέλουν ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία και κράτος δικαίου.

  Ερωτηθείς για τη θέση του DUI σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Αχμέτι επεσήμανε ότι το κόμμα του θεωρούσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα δεν έπρεπε να πάει σε δημοψήφισμα, αλλά να κυρωθεί μόνο από το κοινοβούλιο, όπως συνέβη και με τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, επειδή, όπως είπε, το δημοψήφισμα μπορεί να αποτύχει εξαιτίας "διάφορων ξένων επιρροών που θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τους πολίτες με ισχυρή πατριωτική φρασεολογία”. "Δεν θέλουν όλοι ειρηνικό μέλλον για τη 'Μακεδονία'. Στην περιοχή υπάρχουν σχηματισμοί που δεν θέλουν το καλό της”, σημείωσε ο ηγέτης του DUI.

  Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι, αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία για το θέμα του ονόματος. Τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για το VMRO-DPMNE να αποτελέσει μέρος της λύσης και να βελτιώσει την εικόνα του. Ανέφερε, ακόμα, ότι όταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ως Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, είχε συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχαν συζητηθεί διάφορες πιθανές λύσεις, μεταξύ των οποίων και τα ονόματα Republika Severna Makedonija, Republika Gorna Makedonija και Republika Makedonija (Skopje). "Τότε γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί συμβιβασμός, όμως η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον Γκρούεφσκι να μην αποδέχεται συμβιβαστική λύση και εκεί τελείωσαν όλα”, είπε ο Αχμέτι.

  Το δίλημμα του Μίτσκοσκι

  Σε συνέντευξή του στο κανάλι "Telma” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του, κάνοντας λόγο για "συμφωνία συνθηκολόγησης”, που είναι αντίθετη με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ και παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Απέφυγε να πει με ποιον τρόπο το κόμμα του θα έλυνε το θέμα του ονόματος, τόνισε ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί πολύ καλύτερη λύση από αυτή που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών.

  Σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα, ανέφερε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε υποθετικά ερωτήματα και ότι το κόμμα του θα περιμένει πρώτα να δει αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και, ακολούθως, θα καθορίσει τη στάση του, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα ή θα το μποϋκοτάρει. Επίσης, διέψευσε ότι το κόμμα του βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία που διεξάγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος. Σε ερώτηση για ποιον λόγο έχει αμφιβολίες ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE τόνισε ότι για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος θα πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, ο ορισμός των μελών της οποίας βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ υπερασπίζεται το σύνταγμα και ενεργεί όπως θα ενεργούσε ο καθένας που αγαπά τη χώρα του.

  "Αντί ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ιστορία της 'Μακεδονίας' να το μετατρέπει σε κουίζ, ο ευρισκόμενος σε σύγχυση Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα πρέπει να πει την άποψη του VMRO-DPMNE για το δημοψήφισμα”, σημειώνει απαντητική ανακοίνωση του SDSM και προσθέτει: "Η συμφωνία με την Ελλάδα εξασφαλίζει την ένταξη της 'Μακεδονίας' στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και ενισχύει την ταυτότητα. Οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο στο δημοψήφισμα. Αντί να υπερασπίζεται τον Ιβάνοφ και τις επιζήμιες πολιτικές του, ο Μίτσκοσκι πρέπει να πάρει το θάρρος και να καλέσει τα μέλη του κόμματός του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα”.

  Σε άρθρο του στην εφυημερίδα "Nezavisen Vesnik”, o πολιτικός αναλυτής Πέταρ Άρσοφσκι σημειώνει ότι στο θέμα του δημοψηφίσματος το VMRO-DPMNE δείχνει απόλυτα εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να καλέσει τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας κατά της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Άρσοφσκι, στην περίπτωση αυτή το VMRO-DPMNE είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γνωρίσει την ήττα, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σχεδόν απίθανο να συγκεντρώσει περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς που θα συγκεντρώσουν μαζί το κυβερνών SDSM και τα αλβανικά κόμματα υπέρ της συμφωνίας – πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ένα μέρος της βάσης του VMRO-DPMNE δεν θα πειθαρχήσει στην κομματική γραμμή. Μια τέτοια ήττα, σημειώνει ο Άρσοφσκι, θα προκαλέσει εσωκομματικούς κραδασμούς στο VMRO-DPMNE και θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της θέσης του Μίτσκοσκι στην ηγεσία του κόμματος. Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον Άρσοφσκι, είναι να επιχειρήσει ο Μίτσκοσκι να κρύψει αυτή την αδυναμία του καλώντας σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι από τις τοποθετήσεις της ηγεσίας το VMRO-DPMNE φαίνεται ότι το κόμμα προσανατολίζεται προς τη δεύτερη επιλογή, να μποϋκοτάρει δηλαδή το δημοψήφισμα και αναζητά πρόσχημα για να "στηρίξει” αυτήν τη στάση του – στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, σε τεχνικές παραμέτρους της διοργάνωσής του κ.ο.κ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων