Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 18:00

  Κατασχέσεις σε λογαριασμούς της ιταλικής Λέγκα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Η Λέγκα είναι σε δύσκολη θέση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι πρέπει να κατασχεθούν χρήματα από όλους τους λογαριασμούς του κόμματος, όπου και αν βρίσκονται.

  Το κόμμα του Ματτέο Σαλβίνι πρέπει να επιστρέψει συνολικά στο ιταλικό κράτος σαράντα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό που είχε αφαιρέσει παράνομα η προηγούμενη ηγεσία της Λέγκα με επικεφαλής τον Ουμπέρτο Μπόσι. Καταδικάσθηκε από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε τριάντα μήνες φυλάκισης ενώ ο πρώην ταμίας του κόμματος, Φραντσέσκο Μπελσίτο σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και δέκα μηνών. Πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να καλύψουν εκλογικά έξοδα αλλά σύμφωνα με τους δικαστές πήραν άλλο δρόμο.

  Ο Σαλβίνι δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αλλά είναι δύσκολο να διοικήσει κανείς ένα κόμμα χωρίς καθόλου χρήματα. "Θέλουν να μας χτυπήσουν πολιτικά αλλά εμείς έχουμε ελάχιστα ποσά στα ταμεία μας", λένε στενοί συνεργάτες του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών. Και ο ίδιος συμπληρώνει ότι "οι γιορτές του κόμματος, τώρ, οργανώνονται με τις προσφορές και την στήριξη εργαζομένων και συνταξιούχων".

  Δεν θα υπάρξουν συνέπειες στην κυβέρνηση

  Οι συνήγοροι της Λέγκα είχαν ζητήσει από τους ανώτατους δικαστές να μην επιστρέφονται στο κράτος τα ποσά από τις νέες δωρεές και εγγραφές μελών αλλά το αίτημά τους τελικά, δεν έγινε δεκτό.

  Προς το παρόν, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξουν άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας με τα Πέντε Αστέρια. Ο Σαλβίνι, άλλωστε χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο, με συνεχή γραπτά κείμενα και βίντεο, στο Facebook και στο Twitter. Τον ενδιαφέρει κυρίως η άμεση επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του. Και τα χρέη, στην στρατηγική του αυτή-τουλάχιστο μέχρι τώρα- δεν φαίνεται να μετρούν. Η επίσημη γραμμή του κόμματος άλλωστε είναι ότι πρόκειται για λάθος και αδίκημα, το οποίο διέπραξαν μεμονωμένα άτομα και όχι η Λέγκα ως κόμμα στο σύνολό της.

  Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ