Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουν-2018 16:08

  Κόντε για Σύνοδο: Ελπίζω να μη χρειαστεί να ασκήσω βέτο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κόντε για Σύνοδο: Ελπίζω να μη χρειαστεί να ασκήσω βέτο

  Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

  "Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ένα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων", δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

  Από την  πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως "έχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων". Πρόσθεσε πως "ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για τη φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για τη FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης".
   
  Υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων μέσω συνεργασίας εντός της Ε.Ε. και κατ’ εφαρμογήν του Σένγκεν τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό: "Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη τη συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη".

  "Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

  Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το "χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων".

  Αισιόδοξος πως σήμερα είναι δυνατόν να δρομολογηθεί μία καμπή στην ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

  Σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για να δημιουργηθούν πλατφόρμες υποδοχής, μπορεί να επιτευχθεί για πρώτη φορά οι άνθρωποι που ξεκινούν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω διακινητών να μην καταλήγουν στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρώπης.

  Αυτό, κατά την άποψή του, "αλλάζει τα πάντα", καθώς δεν θα είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους να παίρνουν παράνομα τον δρόμο για την Ευρώπη ενώ αφαιρεί τη βάση για τις επιχειρήσεις των διακινητών και μπορεί να οδηγήσει σε έναν τερματισμό των πνιγμών στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ξεκινούν καν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, ενώ θα τερματίσει και την υπερβολική επιβάρυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

  Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, "στόχος μας είναι μία ευρωπαϊκή λύση", που ο ίδιος ευελπιστεί πως θα επιτευχθεί, ενώ "η ευρωπαϊκή λύση μπορεί μόνον να σημαίνει μία ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, μία ενίσχυση της Frontex, πλατφόρμες υποδοχής, κέντρα, ασφαλείς ζώνες προστασίας, ή όπως κανείς θέλει να τα κατονομάσει, εκτός όμως της Ευρώπης".

  Όπως επισήμανε ο ίδιος, "η Αυστρία, φυσικά και είναι κατά της προώθησης μεταναστών εντός της ΕΕ, αυτό το ζητούσαμε εμείς πάντα, και αυτό εξάλλου προβλέπεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος τέθηκε μονομερώς εκτός ισχύος το 2015".

  Στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σημείωσε πως η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. "Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα ... Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού" είπε εκφράζοντας τη συμπάθειά του προς την Ιταλία "που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης".

  Αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι το κρίσιμο θέμα των ισλανδικών συνόρων πρέπει να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο. "Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία προς τον Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα έχουμε χρόνο να επικυρώσουμε την συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας", προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

  Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε "...ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για τη μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε...". Όπως είπε, η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν και πρόσθεσε πως η χώρα του απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. "Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες".

  Για το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, είπε πως "εάν οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν χωριστό προϋπολογισμό, αυτός δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων