Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 14:16

  Berenberg: "Ήπια" η συμφωνία Μακρόν - Μέρκελ για την Ευρωζώνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: "Ήπια" η συμφωνία Μακρόν - Μέρκελ για την Ευρωζώνη

  Παρά την πολιτική κρίση στο Βερολίνο και τις απειλές Τραμπ για κήρυξη γενικού εμπορικού πολέμου με φίλους και εχθρούς, η διαδικασία μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, την οποία κινούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραμένει ενεργή και μάλιστα κατέληξε σε μία - έστω και όχι ιδιαίτερα φιλόδοξη - συμφωνία, σημειώνει η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, σε ανάλυσή της.
   
  Σύμφωνα με τον καθηγητή Holger Schmieding, μολονότι η έμφαση δίνεται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως επιθυμούσε η Γερμανία, στη γαλλογερμανική πρόταση υιοθετούνται έστω και εμβρυακά βήματα για κοινούς δημοσιονομικούς μηχανισμούς, όπως ζητούσε η Γαλλία.
   
  Φυσικά οι κοινές προτάσεις Μακρόν - Μέρκελ, όπως και αναμενόταν, απέχουν πολύ από τις γενικές ιδέες που είχε εκθέσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους το περασμένο φθινόπωρο σχετικά με το όραμά του για την Ευρωζώνη.
   
  Η τελική μορφή των προτάσεων επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη Berenberg, ότι πλην περιόδων μεγάλων κρίσεων, η μορφή που λαμβάνει η πρόοδος και η μεταρρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως αργή και σταδιακή.
   
  Οι βασικές προτάσεις στις οποίες κατέληξαν Μαρκόν - Μέρκελ σταχυολογούνται ως εξής:
   

  - Ένας "ήπιος" προϋπολογισμός της Ευρωζώνης από το 2021, με άξονα την τόνωση της σύγκλισης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων στη ζώνη του ευρώ.

  - Νέα δυνατότητα για τον ESM να μπορεί να αντιμετωπίζει παροδικές κρίσεις ή προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών - μελών.

  - Ο ESM να αποτελέσει τη βάση για το κοινό ταμείο εξυγίανσης τραπεζών έως το 2024 ή και νωρίτερα.

  - Περαιτέρω αλλαγές στη φυσιογνωμία του ESM ώστε αυτός να καταστεί ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), με ισχυρότερο ρόλο στην δημοσιονομική παρακολούθηση των κρατών - μελών.
   
  Βασικό  στοιχείο της συμφωνίας, μετά την επιμονή της Γερμανίας, είναι ότι η βοήθεια του ESM/EMF προς οποιαδήποτε χώρα - μέλος θα παραμείνει προαιρετική. Για το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, οι δύο ηγέτες περιορίζονται να προτείνουν την έναρξη εργασιών για έναν "οδικό χάρτη πολιτικών διαπραγματεύσεων" για το θέμα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.
   
  Σε ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την ΕΕ και όχι αποκλειστικά την Ευρωζώνη, Μακρόν και Μέρκελ ομονοούν σε μια ενδυνάμωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και της πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και τέλος μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.
   
  Η Berenberg εκτιμά ότι η κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας, παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα της, δίνει σήμα ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να προχωρά, έστω και με αργά βήματα, μολονότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και το μεταναστευτικό - προσφυγικό περιπλέκουν την κατάσταση στην Ευρώπη. Περισσότερα χρήματα για στοχευμένες δράσεις, αργά βήματα προς την τραπεζική ένωση, ισχυρότερος ESM αρχίζουν να διαγράφονται στον ορίζοντα, ξεκαθαρίζοντας εν μέρει το τοπίο, σημειώνει.
   
  Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας συμπληρώνει πάντως ότι το μέλλον της Ευρωζώνης θα κριθεί κυρίως στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο και όχι στις ομοσπονδιακές δομές,  καθώς εάν, για παράδειγμα, η ιταλική κυβέρνηση βγήκε εκτός πλαισίου κανόνων, δεν θα μπορεί να λάβει βοήθεια από τους επιπλέον πόρους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων