Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 09:32

  ΗΠΑ: Σωρευτική μείωση δαπανών 302 δισ. δολ. εντός δεκαετίας σχεδιάζουν οι Ρεπουμπλικανοί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΗΠΑ: Σωρευτική μείωση δαπανών 302 δισ. δολ. εντός δεκαετίας σχεδιάζουν οι Ρεπουμπλικανοί

  Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων καταρτίζουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης του ομοσπονδιακούς ελλείμματος, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις αρμόδιες επιτροπές για την μείωση δαπανών τουλάχιστον κατά 302 δισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

  Παράλληλα, είναι πιθανό οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να δημιουργήσουν τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), σχολιάζει το "Politico.”

  Το προσχέδιο αυτό του προϋπολογισμού που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας που έχει καθυστερήσει χρονικά, με στόχο τις πραγματικές μειώσεις δαπανών σε δημοφιλή προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε φοιτητές, αλλά και τα βοηθήματα που λαμβάνουν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

  Είναι επίσης ενδεχόμενο, οι κινήσεις αυτές να υλοποιήσουν τις παλιές υποσχέσεις των συντηρητικών για τον τερματισμό της εφαρμογής προγραμμάτων υγείας (Medicare, Medicaid) στο πλαίσιο του Obamacare.

  Ωστόσο, η πρόταση αυτή προκαλεί αντιδράσεις εδώ και πολύ καιρό στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεδομένη την αρνητική στάση των μετριοπαθών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχουν μπλοκάρει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, ενώ το ίδιο κλίμα έχει διαμορφωθεί και στην Γερουσία.

  Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έχουν επιδείξει μικρό ενδιαφέρον για την αναδιοργάνωση μιας ατζέντας κοινωνικών παροχών, εντός της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου κι ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

  Στην περίπτωση που το προτεινόμενο νομοσχέδιο ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα, τότε, δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση τελικού νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο θα μειώνει δραστικά τις δαπάνες κοινωνικών προγραμμάτων, που υλοποιούνται υπό την εποπτεία περίπου 12 επιτροπών του Κογκρέσου.

  "Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, θα προσπαθήσουμε να επιχειρηματολογήσουμε για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των δαπανών αυτών,” δήλωσε χαρακτηριστικά δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Στιβ Γουόμακ, που ηγείται σε μία από τις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουν αρμοδιότητες στον προϋπολογισμό.

  Ο ίδιος, τόνισε ότι τα κοινωνικά προγράμματα η υλοποίηση των οποίων, έχει χαρακτηριστεί ως υποχρεωτική και δεν έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των κανονικών δαπανών του Κογκρέσου, αποτελούν ποσοστό άνω του 70% των δαπανών, επί του συνόλου των ομοσπονδιακών κονδυλίων που διατίθενται

  Την μεγαλύτερη πρόκληση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Ways and Means Committee) για την οποία προβλέπεται μείωση δαπανών 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας από μία σειρά προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής βοήθειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά κι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του εισοδήματος.

  Στο πλαίσιο μιας νίκης που επέτυχαν οι συντηρητικοί, το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αφήνει μία πιθανότητα για το ενδεχόμενο κατάργησης και αντικατάστασης του Obamacare, μέσω μιας ξεχωριστής και ταχείας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης συμβιβασμών για την κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

  Από την άλλη μεριά, μία κοινοβουλευτική σύγκρουση για το Obamacare ενδέχεται να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον για περίπου 24 Ρεπουμπλικάνους που επιδιώκουν την επανεκλογή τους, στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες επικράτησε η Κλίντον το 2016. Οι έδρες αυτές, είναι ενδεχόμενο να κρίνουν και ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Νοέμβριο.

  Παράλληλα, το σχέδιο του προϋπολογισμού που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπει την μείωση των δαπανών για τα ομοσπονδιακά προγράμματα συνταξιοδότησης, αλλά και περικοπές στις δαπάνες από τις οποίες χρηματοδοτούνται τα ομοσπονδιακά προγράμματα χρηματοδότησης των σπουδαστών. Οι αρμόδιες επιτροπές για την εκπαίδευση, το εργατικό δυναμικό, τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία διάθεσης των δαπανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα επωμιστούν την ευθύνη να πίασουν σοβαρούς στόχους μείωσης των δαπανών.

  Ωστόσο, διαφαίνεται ότι οι επιδοτήσεις για την αγροτική οικονομία θα μείνουν εκτός του σχεδιασμού μείωσης των δαπανών, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για μείωση δαπανών από την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων μόλις κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Η αναφερόμενη επιτροπή, επιβλέπει την διάθεση επιδοτήσεων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγροτική οικονομία και γίνεται συχνά στόχος άσκησης κριτικής από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους.

  Οι μειώσεις δαπανών που έχουν χαρακτηριστεί ως υποχρεωτικές θα μειωθούν, αφού ενταχθούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

  Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές, που γίνονται καθώς προετοιμάζεται το περιβάλλον διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του φθινοπώρου, μορφοποιούν ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της πολιτικής τους, αλλά και τις απρόβλεπτες -πολιτικά- κινήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  Μία σχεδόν παρόμοια πρόταση απορρίφθηκε από μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών την προηγούμενη χρονιά, ενώ προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση δαπανών κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες, για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

  Από την άλλη μεριά, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδέχτηκε τελικά το σχέδιο αυτό του προϋπολογισμού της Γερουσίας με κεντρικό στόχο την αύξηση του ελλείμματος κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση των μειώσεων στην προσωπική φορολογία, αλλά και την φορολογία των επιχειρήσεων, που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

  Στην σημερινή κατάσταση ο Γουόμακ έχει ασχοληθεί για εβδομάδες προκειμένου να διαμορφώσει τη νέα νομοθετική πρόταση, ενώ απαιτείται η θετική ψήφος όλων των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της επιτροπής του, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις προώθησής του στην ολομέλεια.

  Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και οι αναπληρωτές του, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία υπόσχεση ότι το σχέδιο νόμου που προωθεί ο Γουόμακ θα φτάσει στην ολομέλεια.

  Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει την υποχρέωση να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό επειδή τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου έχουν συμφωνήσει στην οροφή των δαπανών για το οικονομικό έτος 2019.

  Το νομοσχέδιο του Γουόμακ κινείται στο ίδιο επίπεδο της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως προβλέπεται από την συμφωνία για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο.

  Οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα αντιδράσουν στις πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών που άπτονται άμεσα του πολιτικού ενδιαφέροντος των εκλογών του Νοεμβρίου, όπως η εφαρμογή του προγράμματος Obamacare.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων