Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 12:00

  Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2007 σημείωσε η ευρωζώνη το 2017

  Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2007 σημείωσε η ευρωζώνη το 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:07

  Η οικονομία της ευρωζώνης τελείωσε τη χρονιά με άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης, και η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται σύντομα κάποια επιβράδυνση.

  Συγκεκριμένα, με ρυθμό 0,6% "έτρεξε" η οικονομία της ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο του 2017, αλλά και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγουμένου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε 2,7% στην ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ των 28 στο δ΄ τρίμηνο, μετά από το 2,8% και στις δύο ζώνες στο προηγούμενο τρίμηνο.

  Για το 2017, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,5% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

  Μετά από χρόνια που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους, το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ έχει μετατρέψει την ευρωζώνη σε έναν πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας.

  Η ανάκαμψη συμβαδίζει με το ισχυρό momentum και σε άλλα μέρη του κόσμου –μια εξέλιξη που οδήγησε την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde να επισημάνει αυτό το γεγονός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

  Σε μια ένδειξη ότι ο δυναμικός ρυθμός της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί το 2018, μια ξεχωριστή ανακοίνωση εμφάνισε ότι η περιφερειακή οικονομική εμπιστοσύνη παρέμεινε κοντά σε υψηλό 17 ετών τον Ιανουάριο.

  Ο δείκτης υποχώρησε στις 114,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 115,3 μονάδες, ανακοίνωσε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι μεθοδολογικές ενημερώσεις οδήγησαν σε αναθεωρήσεις. 

  Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

  Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη και την ΕΕ από τα υψηλά επίπεδα 17 ετών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 101,9 μονάδες από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο ESI υποχώρησε κατά 0,6 στις 114,7 μονάδες και κατά 0,4 στις 114,7 μονάδες, αντίστοιχα.

  Η άνοδος του ESI στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από 0,2 στις 1,2 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (στις 1,8 από -0,4 μονάδες) και στον κατασκευαστικό τομέα (στις -50,4 από -58,3 μονάδες). Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης μειώθηκε στις 8,9 από τις 13,4 μονάδες, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -51,0 από -50,3 μονάδες).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ