Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 12:57

  Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν αναδιοργάνωση της ευρωζώνης

  Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν αναδιοργάνωση της ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μετέβαλαν σήμερα τον πολιτικά θορυβώδη διάλογο για το πώς να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική έναντι μελλοντικών κρίσεων, ζητώντας νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τη δημιουργία ενός εικονικού "ασφαλές assets" της ευρωζώνης.

  Οι προτάσεις έχουν στόχο να γεφυρώσουν τις γερμανικές απαιτήσεις για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και την επιμονή της Γαλλίας για μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων, καθώς Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να εισάγουν νέο momentum στις στάσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το ερώτημα του πώς θα βελτιωθεί η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, θα συζητηθεί επίσης όταν ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Peter Altmaier, υποδεχθεί το νέο πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno, στο Βερολίνο.

  Στη συνέχεια ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Merkel, θα ταξιδέψει στο Παρίσι για συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire, την Πέμπτη.

  Στο 33σελιδο έγγραφο, οι 14 οικονομολόγοι από Γαλλία και Γερμανία, ζητούν την αναδιοργάνωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, τη δημιουργία ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής εποπτείας και ένα κοινό ταμείο της ευρωζώνης καθώς και ένα νέο συνθετικό "ασφαλές asset" της ευρωζώνης που προσφέρει στους επενδυτές μια εναλλακτική των κρατικών ομολόγων.

  "Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα είναι game changer για την ευρωζώνη, βελτιώνοντας σημαντικά την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, την πολιτική συνοχή και τις δυνατότητες για την ευημερία των πολιτών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των συμμετεχουσών χωρών", τόνισαν οι οικονομολόγοι.

  "Οι ηγέτες μας δεν θα πρέπει να δεχθούν τίποτα λιγότερο", αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Clemens Fuest και ο Jean Pisani-Ferry, πρώην σύμβουλος του Emmanuel Macron.

  Οι οικονομολόγοι θέλουν να αντικαταστήσουν τους τωρινούς δημοσιονομικούς κανόνες, εστιάζοντας στο διαρθρωτικό έλλειμμα και στο όριο του 3%, με έναν κανόνα για τις δαπάνες και έναν μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης του χρέους.

  "Ένας κανόνας αυτού του τύπου είναι λιγότερο επιρρεπής σε λάθη από ό,τι οι τωρινοί και πιο αποτελεσματικός στο να σταθεροποιήσει τους οικονομικούς κύκλους, από τη στιγμή που οι κυκλικές αλλαγές στα έσοδα δεν χρειάζεται να αντισταθμίζονται από αλλαγές στις δαπάνες", τόνισε η ομάδα των οικονομολόγων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων