Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Δεκ-2017 12:44

  Μπορεί το "αυστριακό σύνδρομο" να χτυπήσει το Βερολίνο;

  Μπορεί το "αυστριακό σύνδρομο" να χτυπήσει το Βερολίνο;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη
   

  ''Καινά δαιμόνια'' στην πολιτική κρίση, που έχει προκαλέσει η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, έχει εισάγει ο σχηματισμός κυβέρνησης κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς  (ÖVP- FPÖ) στην Αυστρία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

  Γερμανικά δημοσιεύματα δείχνουν πως η νέα αυστριακή κυβέρνηση ÖVP - FPÖ  έχει θέσει αντικειμενικά το ερώτημα στους ίδιους τους Γερμανούς για το αν και κατά πόσο κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί στο Βερολίνο, δηλαδή αν θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της κας, Άνγκελα Μέρκελ και των ακροδεξιών του κ. Γκάουλαντ (AfD).

  Σε εκτενές άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της μεγαλύτερης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt θέτει ανοιχτά το ερώτημα: ''Απειλεί τη Γερμανία το αυστριακό σύνδρομο;''.

  Σ' αυτό  το δημοσίευμα, επισημαίνονται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στη Γερμανία για λογαριασμό του περιοδικού Focus, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία. Ιδού ποια είναι αυτά σε σχέση με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας CDU (κεντροδεξιό κόμμα Μέρκελ) – AfD (ακροδεξιό κόμμα Γκάουλαντ) στη Γερμανία :

  Το 66% των πολιτών τάσσεται ενάντια, αλλά το 30% τάσσεται υπέρ.

  Το 81% των υποστηριχτών του ακροδεξιού AfD τάσσεται υπέρ

  Το 34% των υποστηριχτών του φιλελεύθερου FDP τάσσεται υπέρ.

  Το 28% των υποστηριχτών του SDP τάσσεται υπέρ.

  Σύμφωνα με τη Handelsblatt, μία ομάδα νεαρών βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ μπορεί να φαντασθεί μία έμμεση υποστήριξη από το ακροδεξιό AfD.

  O αποκλεισμός του σεναρίου της συνεργασίας μεταξύ CDU -AfD ( ο οποίος ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο) τίθεται, πάντως σε αμφισβήτηση, σε επίπεδο κρατιδιών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

  Aν και δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει την ψήφο του AfD, ''δεν μπορεί να αποτραπεί", σύμφωνα με όσα δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, Μάριαν Βεντ.

  To σενάριο συγκυβέρνησης CDU -AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αν και δεν θεωρείται από κανένα στη Γερμανία, για την ώρα πιθανό, έχει αρχίζει και "παίζει'' (όπως φαίνεται από το δημοσίευμα της Handelsblatt) καθώς έχουν προ πολλού καταρρεύσει οι διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ''Τζαμάικα'' (Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων), ενώ οι συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

  Στο όλο κλίμα της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης στη Γερμανία -η οποία φαίνεται πως περιπλέκεται λόγω του σχηματισμού της κυβέρνησης ÖVP - FPÖ στην Αυστρία, εντάσσονται και οι διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του ηγέτη των Φιλελευθέρων (οι οποίοι τοποθετούνται στα δεξιά του κόμματος της Μέρκελ), κου. Λίντνερ, οι οποίες σημειώθηκαν αμέσως μετά το σύμπραξη κεντροδεξιών -ακροδεξιών στη Βιέννη, υπέρ κάποιου τύπου επανέναρξης των επαφών με τους Χριστιανοδημοκράτες. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Αυστρο-ουγγρική "σφήνα" στη γερμανική πολιτική κρίση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων