Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 11:50

  ΕΥ: Η Κίνα παραμένει η ελκυστικότερη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

  ΕΥ: Η Κίνα παραμένει η ελκυστικότερη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα διατηρεί τη θέση της στην κορυφή του Δείκτη Ελκυστικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index - RECAI), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, έχοντας αφήσει πίσω τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή τη χρονιά, στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη.

  Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραμονή της Ινδίας στη δεύτερη θέση εμφανίζεται ιδιαίτερα αβέβαιη, καθώς οι ακυρώσεις συμφωνιών για την αγορά μονάδων αιολικής ενέργειας και οι κατακόρυφες μειώσεις των προσφορών τιμολόγησης στις πρόσφατες δημοπρασίες, προκαλούν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου της για 100 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας μέχρι το 2022. Έχοντας απωλέσει την πρώτη θέση στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη, οι ΗΠΑ παραμένουν στην τρίτη θέση. Πέραν των πρόσφατων προεδρικών διαταγμάτων που ανατρέπουν τις υφιστάμενες πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η Αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (US International Trade Commission - USITC) εξέδωσε το Σεπτέμβριο μια προδικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αυξημένες εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν "σοβαρό πλήγμα" στην εγχώρια αγορά1 .

  Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι θέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην κατάταξη βελτιώνονται, λόγω της αύξησης της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μιας σειράς πολιτικών εξελίξεων, χρηματοδοτικών συμφωνιών και προσφορών στην περιοχή. Στην Αίγυπτο, η International Finance Corporation ενέκρινε δαπάνη 635 εκατ. δολαρίων για έργα ηλιακής ενέργειας ισχύος 500MW. Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει προσφορές για το πρώτο, μεγάλης έκτασης αιολικό πάρκο, ισχύος 400MW. Η Αλγερία εισέρχεται για πρώτη φορά στο Δείκτη, καταλαμβάνοντας την 38η θέση, με ένα διαγωνισμό για μονάδα ηλιακής ενέργειας 4GW.

  Παρά την αστάθεια στην περιοχή, η Νότιος Κορέα αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις, καταλαμβάνοντας την 29η θέση, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων από το νεοεκλεχθή πρόεδρο Moon για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από 6,6% σήμερα σε 20% μέχρι το 2030.

  Αλλά και η Γαλλία κινείται σταθερά προς την πρώτη πεντάδα του Δείκτη, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, εν μέσω νέων διαγωνισμών και εξαγορών, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική υποστήριξη του Προέδρου Macron για τις ΑΠΕ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων