Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 13:30

  Στο "μικροσκόπιο" των αρχών της ΕΕ η IKEA για φορολογική εύνοια από την Ολλανδία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο "μικροσκόπιο" των αρχών της ΕΕ η IKEA για φορολογική εύνοια από την Ολλανδία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:38

  Η εποπτική αρχή κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για τις φορολογικές συμφωνίες της IKEA με τις ολλανδικές φορολογικές αρχές, λέγοντας πως ενδέχεται να έχουν προσφέρει ένα άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σουηδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων επίπλων.

  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζονται δύο φορολογικές αποφάσεις για την Inter Ikea, μία από τις μονάδες που διαχειρίζονται τη δραστηριότητα της ΙΚΕΑ. Η κίνηση είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της ΕΕ να καταστείλει την ανομία στις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των πολυεθνικών.

  "Η Κομισιόν ανησυχεί πως οι δύο ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις μπορεί να έχουν επιτρέψει στην Inter IKEA να πληρώνει λιγότερο φόρο και της δίνουν άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών σε παραβίαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής στήριξης", ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

  "Όλες οι εταιρίες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, θα πρέπει να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αφήσουν επιλεγμένες εταιρίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη τους αλλού", δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

  Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρώτη φορολογική απόφαση, που καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2011, είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της Ikea Systems να μεταφέρονται στη μονάδα του Λουξεμβούργου, όπου δεν φορολογούνταν.

  Η απόφαση του 2011, που ελήφθη αφού η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομη την πρώτη συμφωνία, επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της εταιρίας μετά το 2011 να μεταφέρονται στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.

  Η Inter Ikea δήλωσε ότι η ίδια και η Inter Ikea Systems τηρούν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν φόρο σύμφωνα με τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιούνται και πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογήθηκαν είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

  Η ολλανδική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την έρευνα της Ε.Ε.

  Η Ολλανδία θα συνεργαστεί με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές συμφωνίες της με τη σουηδική εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων Ikea, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.  Αν και η έρευνα διεξάγεται χωρίς προκατάληψη ως προς το αποτέλεσμα, "δείχνει πως η Επιτροπή έχει ανησυχίες", γράφει στην επιστολή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Μένο Σνελ.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων