Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 13:51

  "Πράσινο φως" για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit

  "Πράσινο φως" για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τις συνομιλίες με το Λονδίνο για την έξοδό της Βρετανίας από την Ένωση καθώς οι ηγέτες επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ωστόσο, υπήρχε περιορισμένη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το εμπόριο καθώς και σε κάποια θέματα που ήδη συζητήθηκαν.

  Την δεύτερη ημέρα της συνόδου των Βρυξελλών, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι επιτεύχθηκε "επαρκής πρόοδος" μετά τη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών, τα ιρλανδικά σύνορα και το λογαριασμό του Brexit, δίνοντας στους διαπραγματευτές την εντολή να προχωρήσουν στη βασική φάση των συνομιλιών.

  "Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Brexit. Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ Τερέζα Μέι", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

  Η συζήτηση για μια μεταβατική περίοδο, που στόχο έχει να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει την νέα χρονιά, αν και οι συνομιλίες για τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Μάρτιο – μια ημερομηνία που τονίζεται από τις ‘κατευθυντήριες γραμμές’ των διαπραγματεύσεων.

  Η Μέι απάντησε μέσω Twitter, ευχαριστώντας τον Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς ένα ομαλό και συντεταγμένο Brexit και τη διαμόρφωση της βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας σχέσης".

  "Θα εκπληρώσουμε την επιθυμία του βρετανικού λαού και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία Brexit για τη χώρα μας – διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο με χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας", ανέφερε η Μέι στο Twitter.

  Ωστόσο, η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση αναμένεται να είναι δύσκολη, όπως προειδοποίησαν νωρίτερα ο Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την προσέλευσή τους για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου. Η Μέι είχε ήδη αναχωρήσει το προηγούμενο βράδυ.

  Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ακόμα και ένας μαθητής Δημοτικού μπορεί να δει ότι η συμφωνία της "πρώτης φάσης" για τα ιρλανδικά σύνορα θα επιστρέψει για να στοιχειώσει τις συνομιλίες διότι είναι αδύνατον για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, αποφεύγοντας παράλληλα ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

  "Δεν μπορεί να υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας και της νότιας Ιρλανδίας, δεν μπορούν να υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μπορούν να υπάρξουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ", δήλωσε.

  "Άρα και οι μαθητές του Δημοτικού μπορούν να δουν ότι εδώ πρέπει να λυθεί ένας γρίφος".

  Σε πιο επίσημη γλώσσα, οι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές των εννέα σημείων, στα οποία συμφώνησαν στη σύνοδο, για να στηρίξουν το αίτημα της Μέι για μια διετή μεταβατική περίοδο, που στόχο έχει να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους βρετανούς πολίτες να προσαρμοστούν στη ζωή μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Παράλληλα, επανέλαβαν τη θέση τους ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνον αφού έχει αποχωρήσει και χαρακτηριστεί "τρίτη χώρα".

  Σε μια κωδικοποιημένη γλώσσα, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η απόχωρηση της Βρετανίας δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλους και δεν θα υπονομεύσει περαιτέρω την Ένωση, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να "διασφαλίσουν μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεωσεών" κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

  Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι υπάρχουν "αρκετά αποκλίνουσες απόψεις" για τη μορφή που θα έχει η νέα σχέση και η μετάβαση.

  Η ΕΕ θέλει να ξεκινήσει τις συνομιλίες τον επόμενο μήνα για μια περίπου διετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να διευκολύνει τη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2019, αλλά έχει ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από το Λονδίνο για το τι θέλει πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

  Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Μέι προσεγγίζει την επόμενη φάση, η οποία θα αφορά τη μεταβατική περίοδο καθώς και τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, "με φιλοδοξία και δημιουργικότητα".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων