Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 19:23

  Κύπρος: Το 62,4% των νέων δεν θέλουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  'Ακρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό κρίνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) το αποτέλεσμα έρευνας, που διεξήγαγε για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου. Η έρευνα, που έγινε από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου με αντικείμενο την πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έδειξε ότι το 62.4% των νέων, δεν θέλουν να ψηφίσουν.

  Η έρευνα αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 696 άτομα. Το δείγμα καθορίστηκε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

  Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης. Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 64.9%.

  Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) είναι ότι "οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς, στο να βρουν δουλειά".

  Εξάλλου, προστίθεται πως με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 68% των νέων, που δεν θα ψηφίσουν, είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

  Στο ερώτημα, τί θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι απαντήσεις ήταν:

  -Να έχουν επικοινωνία μαζί με νέους με ποσοστό 12%,

  -Να έχουν νεαρό υποψήφιο πρόεδρο, με ποσοστό 18%,

  -Να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας με ποσοστό 23%,

  -Να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία με ποσοστό 24%,

  -Να δώσουν βήμα στους νέους με ποσοστό 14% και

  -Να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού με ποσοστό 9%.

  Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης.

  Στο ερώτημα, αν τον τελευταίο χρόνο οι προοπτικές εργοδότησης ενός νέου ανθρώπου έχουν βελτιωθεί, έχουν χειροτερέψει ή έχουν παραμείνει το ίδιο, οι συμμετέχοντες απάντησαν "έχουν βελτιωθεί σε ποσοστό 45%, έχουν χειροτερέψει σε ποσοστό 50%, έχουν παραμείνει το ίδιο σε ποσοστό 5%".

  Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι γι' αυτούς μετά τις προεδρικές του 2018.

  Τα ποσοστά αποχής ανά πόλη έχουν ως εξής: επαρχία Λευκωσίας 60%, επαρχία Λεμεσού 69%, επαρχία Λάρνακας 63%, επαρχία Πάφου 61%, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 59%.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων