Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 15:57

  Ευρωκοινοβούλιο: Χαιρετίζει την κοινή έκθεση προόδου των συνομιλιών για το Brexit

  Ευρωκοινοβούλιο: Χαιρετίζει την κοινή έκθεση προόδου των συνομιλιών για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, το ΕΚ χαιρετίζει την κοινή έκθεση προόδου των συνομιλιών για το Brexit, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Δεκεμβρίου. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 556 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 68 αποχές. 

  Οι ευρωβουλευτές προτείνουν στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να  αποφασίσουν στις 15 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής, την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών. 

  Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην κοινή έκθεση και τις ενσωματώσει πλήρως στο σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Σχόλια σαν αυτά που έκανε πρόσφατα ο David Davis υπονομεύουν την καλή πίστη που έχει οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσθέτουν. 

  Στο ψήφισμά τους επισημαίνουν ακόμη τα πέντε εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να δώσει το ΕΚ τη συγκατάθεσή του στην τελική συμφωνία: 

  - μελλοντική διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των πολιτών και στις δύο πλευρές

  - εφαρμογή μιας διαφανούς διοικητικής διαδικασίας για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου

  - οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να είναι δεσμευτικές, ενώ χρειάζεται να καθοριστεί και ο ρόλος του διαμεσολαβητή που θα ενεργεί με βάση τις καταγγελίες των πολιτών

  - διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν επί του παρόντος στα κράτη μέλη της ΕΕ

  - υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία. 

  Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο, οι ευρωβουλευτές ζητούν την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών που θα συζητηθούν στη δεύτερη φάση θα πρέπει να βασιστούν σε σαφείς αρχές και μπορούν να λάβουν τη μορφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ  ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. 

  Ιστορικό 
  Το ΕΚ έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα δύο ψηφίσματα για το Brexit, στις 5 Απριλίου και στις 3 Οκτωβρίου 2017. Τα ψηφίσματα συντάχθηκαν από την ειδική ομάδα του ΕΚ για το Brexit με επικεφαλής τον Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).  Το ΕΚ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων καθώς θα ψηφίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019. 

  Συζήτηση στην ολομέλεια 
  Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν νωρίτερα το πρωί την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον κύριο διαπραγματευτή της EΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. 
   
  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις των ομιλητών κάνοντας κλικ στα παρακάτω ονόματα:
   
  Matti Maasikas , Εσθονική προεδρία 
  Frans Timmermans, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής 
  Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής 
  Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία) 
  Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 
  Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ) 
  Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) 
  Gabriele Zimmer (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά, Γερμανία) 
  Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία) 
  Nigel Farage (ΕΕΑΔ, ΗΒ) 
  Marcel de Graaff (ΕΕΕ, Ολλανδία)

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων