Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Δεκ-2017 23:01

  Κύπρος: Δάνεια 10 δισ. στο μικροσκόπιο τριών ξένων εταιρειών

  Κύπρος: Δάνεια 10 δισ. στο μικροσκόπιο τριών ξένων εταιρειών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιχείρηση "μεγάλο ξεκαθάρισμα" προβληματικών δανείων έχουν αναλάβει εταιρείες ισπανικών, τσέχικων, αγγλικών συμφερόντων με τις οποίες συνεργάζονται η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα www.philenews.com.

  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του κυπριακού site, περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κατά πλειοψηφία Κύπριοι και μετά ξένοι, έχουν αναλάβει να διαχειριστούν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων.

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα τα διαχειρίζονται πλέον ξένες εταιρείες με εμπειρίες στις χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται αλλά και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν για να επανέλθουν στο status να εξυπηρετούνται κανονικά και να είναι βιώσιμα.

  Δάνεια €10 δισ. είναι στο μικροσκόπιο των τριών ξένων εταιρειών που έχουν συσταθεί από τις τρεις συστημικές τράπεζες για να επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων. Στην τραπεζική ονοματολογία έχουν μπει η Pepper, η Altamira και η APS.

  Η Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικά στον ισολογισμό της μη εξυπηρετούμενα δάνεια €9,2 δισ. Ήλθε σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων Pepper Cyprus Limited και θα εστιάσει στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου €800 εκατ. περίπου για NPLs που αφορούν σε μικρομεσαίους και δάνεια ιδιωτών.

  Σε αντίθεση με την πλατφόρμα της Τράπεζας Κύπρου που θα λειτουργεί εσωτερικά της τράπεζας, οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Ελληνική και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με εταιρείες που θα αναλάβουν εκτός των τραπεζών τα NPLs.

  Στην Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2017 τη λειτουργία της η APS, η εταιρεία που συστάθηκε για να διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας.

  Όσον αφορά στη ΣΚΤ, σε συνεργασία με την ισπανική Altamira ίδρυσε την Altamira Asset Management (Cyprus) η οποία θα πιάσει δουλειά τον Ιανουάριο του 2018. 

  Το κομμάτι μείωσης των NPLs είναι κάτι για το οποίο πιέζουν έντονα οι Ευρωπαίοι επόπτες. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική.

  Οι προσδοκίες για τις προληπτικές προβλέψεις, οι οποίες θα ισχύουν για όλα τα ανοίγματα που ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, λαμβάνουν υπόψη το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα δάνειο έχει ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενο, καθώς και τον βαθμό κάλυψης και την αποτίμηση αξίας της εξασφάλισης. 

  Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες αναμένεται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων NPLs έπειτα από δύο έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος έπειτα από 7 έτη το αργότερο. Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές Αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.

  Οι τράπεζες καταγράφουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεών τους μετά τις εντατικές προσπάθειες για είσπραξη των καθυστερημένων δανείων. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε στο 48% από 55% πέρσι και της Ελληνικής στο 55,7% από 58,2%. Στον Συνεργατισμό τα NPLs ανέρχονται στο 58,8% των συνολικών δανείων από 59,9%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων