Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 12:13

  Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit χαιρέτισε ο Μπαρνιέ

  Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit χαιρέτισε ο Μπαρνιέ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επίτευξη συμφωνίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit χαιρέτισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. "Σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας" είπε ο Μ. Μπαρνιέ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα "απομένει πολλή δουλειά" σε "αρκετά ζητήματα".

  "Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση" επισήμανε, ενώ εξήγησε ότι εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη "βάση" για μια συμφωνία αποχώρησης. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2018, επισήμανε ο Μ. Μπαρνιέ.

  Αναφερόμενος αναλυτικά στα τρία ζητήματα "προτεραιότητας" στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία, τόνισε ότι η θετική αξιολόγηση βασίζεται σε "αληθινή πρόοδο".

  Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκατ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών: 1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους Βρετανούς στην ΕΕ, 2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα και 3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.

  Αναφορικά με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα "σκληρά σύνορα". Επίσης, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καθώς και η προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο μέλλον.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό διακανονισμό ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση τριών αρχών: 1. Κανένα κράτος-μέλος δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή να λάβει λιγότερα εξαιτίας του Βrexit, 2. Το Ην. Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει λάβει ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ και 3. Το Ην. Βασίλειο δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει ούτε περισσότερο ούτε πιο νωρίς από ό,τι εάν συνέχιζε να ήταν μέλος της ΕΕ.

  O M. Mπαρνιέ ανέφερε πως τα σημεία αυτά συμφωνίας είναι "πολύ σημαντικά" προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην επόμενη φάση, δηλαδή στη συζήτηση για τη μέλλουσα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπογράμμισε πως διασφαλίζουν την αποκατάσταση της "εμπιστοσύνης".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων