Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 08:47

  Iστορική συμφωνία Κομισιόν - Βρετανίας για το Brexit - Ξεκινάει η β' φάση συνομιλιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13.00

  Την έναρξη της επόμενης  φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν. 

  Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την Βρετανία αποτελεί "συμβιβασμό". Επρόκειτο όπως είπε για μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία,

  Επιπλέον όπως είπε, η Βρετανία ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις αναφορικά με το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

  "Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στους τομείς του εμπορίου, της έρευνας και της ασφάλειας", τόνισε.

  Μέι: Διαφυλάχθηκε η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας

  Με την σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ και πρόσθεσε ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

  Η ίδια υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα "σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία.

  Όπως είπε αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

  Ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: "Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται στην πραγματική και απτή πρόοδο που σημειώθηκε και στους τρεις τομείς προτεραιότητας. Μετά τη συμφωνία μας πάνω σε αυτά τα θέματα και αφού τακτοποιήθηκαν τα ζητήματα του παρελθόντος, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε πάνω στη μελλοντική μας σχέση, με αμοιβαία πίστη και εμπιστοσύνη."

  Η Βρετανία υπολογίζει το τελικό κόστος προκειμένου να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το Brexit στα 40 με 45 δισεκ. ευρώ, δήλωσε βρετανική πηγή.

  Η ανακοίνωση της Κομισιόν

  Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Κομισιόν που αναφέρει:

  "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση. Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται σε κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την πρωθυπουργό Theresa May κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Jean-Claude Juncker.

  Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στους τρεις τομείς προτεραιότητας, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών, τον διάλογο σχετικά με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και τον δημοσιονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Ο διαπραγματευτής της Επιτροπής έχει εξασφαλίσει την προστασία των προσωπικών επιλογών που έχουν κάνει οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ των 27, θα παραμείνουν τα ίδια έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Επιτροπή διασφάλισε επίσης ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απλές και θα έχουν χαμηλό κόστος.

  Όσον αφορά τον δημοσιονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ιδιόμορφη κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της δημιουργίας "σκληρών" συνόρων.

  Επόμενα βήματα: Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θεωρήσει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας συμφωνίας αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βασίζεται στην κοινή έκθεση και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πάνω σε άλλα ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017, και αφού τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την εκτίμηση της Επιτροπής, η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες πάνω σε τυχόν μεταβατικές ρυθμίσεις και να αρχίσει τις διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου."

  Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Πολύ καλό το αποτέλεσμα για την Ιρλανδία

  Η συμφωνία που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα "πολύ καλό αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας. "Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας", έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι.

  Νωρίτερα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. "Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της".

  Περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο ζητάει ο Τουσκ

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

  "Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματοε, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

  Ωστόσο, ο Τουσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

  *Δείτε στη στήλη Σχετικά Αρχεία το 15σέλιδο κείμενο της συμφωνίας

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ράλι σε υψηλά έξι μηνών για τη στερλίνα μετά το deal για το Brexit

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων