Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 17:31

  Ρωσία: To 25% των νέων θεωρούν ότι το AIDS έχει γίνει επιδημία στη χώρα τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ρώσων ηλικίας 16-23 ετών θεωρεί ότι στην Ρωσία υπάρχει επιδημία AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ίδρυμα "Χρειάζομαι βοήθεια" και το πρακτορείο Tiburon research, τα οποία υπάρχουν στην διάθεση του πρακτορείου TASS.

  Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 911 χρήστες του διαδικτύου απ' όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας. Η δημοσκόπηση παρουσιάζει τη γνώμη της νεολαίας που ζει σε πόλεις με πληθυσμό που υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες κατοίκους. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 27-49 ετών χρησιμοποιήθηκαν ως παράλληλη ομάδα για να συγκριθεί η γνώμη τους με την γνώμη των ατόμων νεότερης ηλικίας.

  Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 24,5% των νέων θεωρούν ότι στην Ρωσία υπάρχει επιδημία AIDS. Παράλληλα το 76% συμπάσχει με τα άτομα που πάσχουν από AIDS, το 41% τους αντιμετωπίζει καλοπροαίρετα και μόνο το 9,5% αντιμετωπίζει τα άτομα αυτά επιθετικά. Το 80% επίσης νοιώθει άβολα, αν σκεφτεί ότι μπορεί να είχε μια ρομαντική σχέση με άτομο φορέα του AIDS.

  Οι νεαροί Ρώσοι, όταν ρωτήθηκαν πώς θα ένοιωθαν, αν τους επισκέπτονταν ένας φορέας του AIDS κι έτρωγε κι έπινε μαζί τους, αν ένα φορέας του AIDS σπουδάζει ή εργάζεται, αν κάποια κλινική για άτομα με AIDS βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους, απάντησαν "μάλλον νοιώθω άβολα" ή "πολύ άβολα" σε ποσοστό 66% στο πρώτο ερώτημα, σε ποσοστό 51% στο δεύτερο και 48% στο τρίτο ερώτημα.

  Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσβληθεί κανείς μέσω χειραψίας, από διάφορα αντικείμενα, η αν επισκεφθεί κάποιο κολυμβητήριο η αίθουσα γυμναστικής. "Παράλληλα όμως οι μισοί νέοι πιστεύουν στον μύθο που λέει ότι 'μπορείς να κολλήσεις AIDS από τσίμπημα κουνουπιού', ενώ το 15% των νέων πιστεύουν ότι το AIDS δεν μεταδίδεται κατά τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές στις οποίες δεν παίρνονται προφυλάξεις" αναφέρεται στο πόρισμα της δημοσκόπησης.
   
  Σύμφωνα πάντως με μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM) τα αποτέλεσμα τα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα, εννέα στους δέκα Ρώσους θεωρούν ότι η εξάπλωση του AIDS είναι σημαντικό πρόβλημα για την χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, σχεδόν κάθε Ρώσος (96%) κάτι γνωρίζει ή έχει ακούσει για το AIDS, ενώ το 92% θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα για την χώρα.
   
   
  Το AIDS στην Ρωσία

  Από το 2006 μέχρι σήμερα, στην Ρωσία παρατηρείται ετησίως αύξηση της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, νέων φορέων του AIDS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις αρχές του 2017 είχαν καταγραφεί 870.952 φορείς του HIV/ AIDS , αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 0,6% του πληθυσμού της χώρας. Από το 1987 έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο Ρώσοι που έχουν προσβληθεί από AIDS, εκ των οποίων οι 243.800 έχουν πεθάνει. Το 2006 καταγράφηκαν 103.400 νέα περιστατικά, δηλαδή κατά 5,3% περισσότερα από το 2015.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων