Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 13:55

  Eμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σ. Αραβίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σ. Αραβίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:27

  Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει αύριο, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου". Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ). 

  Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. "Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα" επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. "Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι' αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο" τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.
   
  Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, "νομικά δεσμευτική" για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.
   
  Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο, αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί. "Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους" υπογρεάμμισε η ίδια.
   
  Τέλος, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό επισήμανε ότι το 2016 ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κατά την Προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -παρότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με αυτό το συμβόλαιο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παραβιάσει τις αρχές της και την κοινή θέση- είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έκανε λόγο για "αντίφαση" μεταξύ των αρχών που υποστηρίζει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος και των πρακτικών που τελικά ακολουθούνται και κάλεσε τη Γαλλία να λάβει υπόψη της το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   
  Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.

  Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση  - αμφίβολα αποτελέσματα

  Η συζήτηση για την απαγόρευση των εξαγωγών οπλισμού από τις χώρες της Ε.Ε. προς την Σαουδική Αραβία αναζωπυρώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά έχει μεγάλο παρελθόν. Ήδη τον Φεβρουάριο του 2016 το Ευρωκοινοβούλιο είχε υιοθετήσει ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα έθετε στο στόχαστρο κυρίως τη Βρετανία, η οποία το προηγούμενο 12μηνο, οπότε και είχε ξεκινήσει το σφυροκόπημα της Υεμένης, είχε λάβει από το Ριάντ παραγγελίες οπλισμού ύψους 3 δισ. δολαρίων. Την υιοθέτηση του (μη δεσμευτικού) ψηφίσματος είχαν κινήσει Ευρωβουλευτές των Βρετανών Εργατικών και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, ενώ είχε προηγηθεί σχετικά η συλλογή 750.000 υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών.

  Η Σαουδική Αραβία είχε προσπαθήσει να αποτρέψει το ψήφισμα είτε με επίσημες προειδοποιήσεις για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η αδράνεια στην Υεμένη, είτε με ανεπίσημες απειλές περί αδιευκρίνιστων αντιποίνων.

  Ούτως ή άλλως, καμία δράση δεν αναλήφθηκε τότε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Federica Mogherini, ούτε και αναμένεται να ληφθεί τώρα εφόσον διακυβεύονται τα συμφέροντα μεγάλων κρατών-μελών όπως είναι όχι μόνο η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία με τη Γερμανία, που επίσης προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό τους Σαούντ.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May βρίσκεται σε επίσκεψη στο Ριάντ, με την ελπίδα της σύσφιξης των διμερών δεσμών, εξοπλιστικών και όχι μόνο, στη μετά Brexit εποχή.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

  Διαβάστε ακόμα:

  *Παπαδημούλης: Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα υπερψηφίσει πρόταση για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ.Αραβία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων