Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 15:14

  Πρακτικά ΕΚΤ: Διχασμένα τα μέλη της για το QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρακτικά ΕΚΤ: Διχασμένα τα μέλη της για το QE

  Γενική ήταν η συμφωνία μεταξύ των μελών της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα για την παράταση του QE, αλλά η απόφαση να διατηρηθεί "ανοιχτό" το πρόγραμμα φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη συζήτηση, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

  Η ΕΚΤ αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να μειώσει τις αγορές asset και να επεκτείνει το χρόνο διεξαγωγής των αγορών κατά εννέα μήνες, ελπίζοντας ότι το πιο μικρό ποσό αλλά η πιο μεγάλη διάρκεια, θα διατηρούσαν εξίσου ισχυρή την ανάπτυξη για την ενίσχυση του πληθωρισμού.

  Οι αγορές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση του Οκτωβρίου ως υπόσχεση για ακόμη περισσότερη τόνωση της οικονομίας, αντί να το εκλάβουν ότι αποτελεί σύσφιξη της πολιτικής.

  Ενώ η εννεάμηνη παράταση του QE με μηνιαίο όριο 30 δισ. ευρώ έτυχε ισχυρής υποστήριξης, ο απολογισμός της συνάντησης υποδηλώνει ότι τα στελέχη της ΕΚΤ συζήτησαν σειρά εναλλακτικών και δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση να αφήσουν το πρόγραμμα ανοιχτό.

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης αναφέρουν ότι "μια τελική ημερομηνία θεωρήθηκε (από λίγους) ότι είναι δικαιολογημένη καθώς αναμένεται περαιτέρω πρόοδος προς μια βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, λόγω του καλύτερου από ό,τι αναμενόταν momentum, του περιορισμού των κινδύνων και των συνεχιζόμενων ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία".

  Οι διαφωνούντες υποστήριξαν ότι ακόμη και αν οι αγορές δεν προβλέπουν σαφή ημερομηνία λήξης, η αντίδραση θα ήταν περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση η οικονομία ήταν σε θέση να διαχειριστεί πιο σφιχτούς όρους χρηματοδότησης, δεδομένης της ισχυρής ανάπτυξης.

  Σε μια περαιτέρω ένδειξη των διαφορετικών απόψεων που επικράτησαν, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι η Τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να συνδέει τις αγορές assets με τον πληθωρισμό και αντί αυτού θα πρέπει να αναφέρεται στη συνολική στάση νομισματικής πολιτική.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων