Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 18:19

  Τι συμφώνησαν για τη Συρία, Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι συμφώνησαν για τη Συρία, Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:26

  Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Σότσι στις οποίες παρευρίσκοντο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών, επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

  Οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσει η Συρία την κυριαρχία της, την ενότητα της ως κρατική οντότητα και την εδαφική της ακεραιότητα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του.

  "Συμφωνήσαμε στο να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ενεργές προσπάθειες για να λύσουμε το βασικό πρόβλημα, που είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα αυτή, η διασφάλιση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας" είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

  Ακόμη οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες τους για να περιοριστεί η βία στην Συρία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησής τους.

  Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν του Σύρους να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας και να διευθετήσουν πολιτικά την κρίση, μέσω μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας την οποία θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι, η οποία θα προβλέπει την ψήφιση συντάγματος που θα έχει την υποστήριξη του συριακού λαού, τηνδιεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι Σύριοι που έχουν το δικαίωμα σ' αυτό, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.
   
  Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο την οριστική συντριβή του "ισλαμικού Κράτους", όπως και να στηρίξουν την διαδικασία αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης της κατάστασης στην Συρία
   
  Τέλος, όπως επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν εφόσον κρίνουν ότι είναι αναγκαίο για συζητήσουν εκ νέου το συριακό ζήτημα.

  Πούτιν: η πολιτική διευθέτηση στην Συρία απαιτεί συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές
   
  Ο Πούτιν εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. Τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία έχει εισέλθει σε "νέα φάση" όπως και ότι "ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του", επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης". Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι "η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική".

  Ο Ρώσος πρόεδρος, πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων "των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα".

  Ροχανί: ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία

  Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τονίζοντας έχει καταστραφεί η βασική δομή του "ισλαμικού Κράτους" επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες και των τριών χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες εστίες των τρομοκρατών ώστε να ετοιμασθεί το έδαφος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία

  Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο Ροχανί είπε ότι πρέπει να τερματισθεί, να υπάρχει στην χώρα μετά πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

  Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Σότσι ότι σήμερα ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία, επισημαίνοντας ότι για να επιτύχει τους στόχους του το Κογκρέσο εθνικού διαλόγου στην Συρία θα απαιτηθεί ο συντονισμός των θέσεων της Μόσχας, Άγκυρας και Τεχεράνης σε όλα τα επίπεδα.

  Ερντογάν: Πολιτική λύση, αποδεκτή από τον συριακό λαό

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που έχει ως θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία είπε ότι είναι σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, όπως και για να τεθεί τέλος σε μια τραγωδία που συνεχίζεται επί χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τουρκίας όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας μια θετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε χάρη στην τριμερής συνεργασία Ρωσίας Ιράν και Τουρκίας για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.

  Ο Ενρτογάν είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ δήλωσε ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να στηρίξουν την ευρείας κλίμακας και ελεύθερη πολιτική διαδικασία στην Συρία. "Θέλω να επισημάνω, ότι καταλήξαμε στην ενιαία άποψη, ότι είναι αναγκαίο να υποστηρίξουμε τη διεξαγωγή μια ευρείας κλίμακας, ελεύθερης και διαφανούς πολιτικής διαδικασίας που θα εξελιχθεί υπό την ηγεσία του συριακού λαού, κάτι που αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ​Διαβάστε ακόμη: 

  * Δαμασκός: Υπέρ της συνάντησης με τη συριακή αντιπολίτευση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων