Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 10:57

  Barclays: "Auf wiedersehen" Τζαμάικα, "hello" αβεβαιότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Barclays: "Auf wiedersehen" Τζαμάικα, "hello" αβεβαιότητα

  Οι συνομιλίες συνασπισμού τύπου "Τζαμάικα" κατέρρευσαν μετά από την αποχώρηση του FDP την Κυριακή το βράδυ, όπως σημειώνει η Barclays σε νέο της note όπου παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια για το "αύριο" της Γερμανίας.

  Μετά από τέσσερις εβδομάδες διερευνητικών συνομιλιών, όπως επισημαίνει, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα βασικά ζητήματα της μεταναστευτικής, της φορολογικής και της ενεργειακής πολιτικής. Το FDP δικαιολόγησε την κίνησή του δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα ήταν κακή για τη Γερμανία.

  Στο πρώτο σενάριο, θα μπορούσε να προκύψει μια μειοψηφική κυβέρνηση. Οι Πράσινοι και το CDU θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Το FDP θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε σε μια συμφωνία Τζαμάικα, είτε ως ένας εταίρος μειοψηφίας του CDU. Και οι δύο συνδυασμοί ωστόσο θα καταστήσουν δύσκολες τις ψηφοφορίες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

  Μια άλλη επιλογή είναι ένας "Μεγάλος Συνασπισμός" μεταξύ του SPD και του CDU. Η Merkel συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Steinmeier για να συζητήσει τις επιλογές. Ενώ υπάρχει πιθανότητα να προσπαθήσει να βοηθήσει την Merkel να σχηματίσει τον "Μεγάλο Συνασπισμό" με το SPD, το SPD έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι δεν θα ήταν πρόθυμο να εισέλθει σε μια τέτοια συμμαχία.

  Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του Σεπτεμβρίου, η επιλογή των νέων εκλογών θα μπορούσε να δώσει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα εάν τα μανιφέστο των κομμάτων αλλάξουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Γερμανοί ανησυχούν για τη μετανάστευση και την αύξηση του κοινωνικού διχασμού. Τα κόμματα εκείνα που αντιμετωπίζουν άμεσα αυτά τα ζητήματα πιθανότατα θα τα πάνε καλύτερα στις μελλοντικές εκλογές, σημειώνει η Barclays.

  Νέες εκλογές μπορούν να κηρυχθούν από τον πρόεδρο της γερμανικής δημοκρατίας. Αν η καγκελάριος δεν έχει υποστηρικτική πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο ή δεν μπορεί να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Αυτό θα απαιτούσε νέες εκλογές εντός 60 ημερών, εξηγεί η τράπεζα.

  Μια πιο αδύναμη γερμανική κυβέρνηση, ή η απουσία μία κυβέρνησης στη χώρα, θα επηρεάσει σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως σημειώνει η Barclays. Η Γερμανία αντιμετωπίζει ορισμένα βασικά ζητήματα και προκλήσεις κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και της διαδικασίας του Brexit.

  Η κατάρρευση των συνομιλιών υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε σημαντικά θέματα πολιτικής είναι δύσκολο να ξεπεραστούν αυτή τη στιγμή. Εάν σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να ακολουθήσει σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με νέες εκλογές, αλλά κατά την άποψη της Barclays, θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές πολιτικής σε όλα τα κόμματα για νε έχουν καλύτερες επιδόσεις στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την εκλογική τους βάση εν όψη των εκλογών του 2021. Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί περισσότερο σε εσωτερικά θέματα όπως η μετανάστευση και η αναδιανομή, ενώ οποιαδήποτε απόκλιση από την τρέχουσα πολιτική της ευρωζώνης ή του Brexit, είναι απίθανη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων