Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 16:23

  Πέντε σενάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πέντε σενάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σε αδιέξοδο βρίσκεται η πολιτικό σύστημα στη Γερμανία, δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

  Μετά το σοκ της εισόδου ενός ακροδεξιού κόμματος  (δηλαδή της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" / Alternative fuer Deutschland) για πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μία άλλη πρωτιά ενδέχεται να καταγραφεί στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία: Η σύσταση κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλαδή μίας κυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται σε βουλευτές οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω από 50% επί του συνόλου της Bundestag.

  Αυτό είναι ένα από τα πέντε βασικά σενάρια τα οποία "παίζουν" και, μάλιστα, εξαιρετικά ισχυρά, αυτή την στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους στο Βερολίνο με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.

  Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως μία τέτοια κυβέρνηση θα έχει εξαρχής "ημερομηνίας λήξης" σε ένα χρόνο από τότε που θα σχηματισθεί.Μ΄άλλα λόγια, θα πρόκειται για μία "μεταβατική" κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε προγραμματισμένες πρόωρες εκλογές τον  Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να  σχηματισθεί μεταξύ της CDU/CSU και των Πρασίνων, καθώς οι Φιλελεύθεροι είναι εκείνοι (μεταξύ όσων συνομιλούσαν μέχρι χθες για το σχηματισμό κυβέρνησης) που έχουν επιδείξει έως τώρα την πιο άκαμπτη πολιτική στάση στο να υπάρξει κοινή τρικομματική συμφωνία για το σχηματισμό.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως για να σταθεί μία τέτοια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών –Πρασίνων  χρειάζεται την "ψήφο ανοχής" από άλλο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

  Το πιο πιθανό κόμμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία τέτοια στήριξη σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας (CDU/CSU – Πρασίνων) είναι εκείνο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) .

  Σε μία τέτοια  έστω και προσωρινή διέξοδο με στόχο την πολιτική σταθεροποίηση  συμβάλλει και η παρουσία του κορυφαίου στελέχους του SPD , τέως Υπουργού Εξωτερικών και νυν Προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, κου.Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση αυτή πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές με ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.

  Προς αυτή την κατεύθυνση της έμμεσης στήριξης μίας κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών –Πρασίνων, η οποία θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τη μορφή της εισόδου του SPD σε ένα νέο, διευρυμένο με τους Πράσινους "Μεγάλο Συνασπισμό" με το CDU/CSU δεν έχει πάψει να πιέζει μία σημαντική μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών.

  Και αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο σενάριο που "παίζει" αυτή τη στιγμή, δηλαδή μία κυβέρνηση CDU/CSU, SPD και Πρασίνων.

  Ωστόσο δεν αποκλείεται ακόμα και κυβέρνηση μόνο μεταξύ CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς τη συμμετοχή των Πρασίνων. Αυτό είναι το τρίτο σενάριο, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης τους, κος.Μάρτιν Σουλτζ απέκλεισε δημοσίως  ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  Το τέταρτο  σενάριο που εξετάζεται από τους πολιτικούς κύκλους της Γερμανίας, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ CDU/CSU, Φιλελευθέρων και Πρασίνων και ο σχηματισμός κυβέρνησης "Τζαμάικα".

  Το πέμπτο σενάριο προβλέπει αποτυχία ενός β΄γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των CDU/CSU , Φιλελευθέρων και Πρασίνων , μαζί και  κάθε ενδεχομένου κυβέρνησης μειοψηφίας και άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

  Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους στη γερμανική πρωτεύουσα σαν το πιο απίθανο, καθώς εκτιμούν πως η αρνητική στάση των Φιλελευθέρων απέναντι στο σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης συνεργασίας θα ζημιώσει τελικά  τους ίδιους και θα τονώσει  πολιτικά την ηγέτιδα των Xριστιανοδημοκρατών  κα. Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά μετά τη νύχτα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων